Партньор на Проватон
 Утре решават ще има ли грипна ваканция във Варна

Утре решават ще има ли грипна ваканция във Варна

Сподели в

Утре, 28 януари, ще бъде свикана Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна, съобщи за Varna24.bg  д-р Янка Драганова, директор на дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция в града.

На база анализ на данните за заболеваемостта към момента от всички институции, ще бъде взето решение какви превантивни мерки да бъдат взети за недопускането на грипна епидемия във Варна.

Миналата седмица д-р Драганова коментира за медията ни следното:

“Все още нямаме повод за притеснения във Варна, но картината на заболеваемостта може да се променя динамично. Първото заседание, е за да видим какви ще са данните към 27-28 януари и те да бъдат съгласувани с данните от болничните и доболнични здравни заведения в града.

Предполагам, че драстични мерки като обявяване на грипна ваканция и спирането на плановите операции няма да бъдат вземани. Ще бъдат съпоставени данните за Варна и за страната. Към този момент за Варна имаме 113 на 10 000 души заболеваемост, а за страната заболеваемостта е по-висока, данните сочат 130 на 10 000 заболели.

Възможно е да бъдат набелязани някои най-общи профилактични мерки като ограничаване струпването на много хора на едно място и ограничаване или спиране на свижданията в болниците. Факт е, че понякога за дни скача заболеваемостта, но към момента данните не са тревожни за Варна и областта.

Джипитата също споделят, че няма зачестили случаи на болни деца и възрастни хора. Дори при пътуването ми в градския транспорт не чувам кашлящи хора, както това се случва често по това време от годината. Все още не е уточнен часът на срещата”, обясни д-р Драганова.

На 24 януари, петък, справката от РЗИ-Варна даде следната информация:

За периода 17.01.2020г. – 23.01.2020г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост е както следва: Броят на регистрираните чревни инфекции е 47 случая срещу 42 от предходната седмица, представени от: 36 ентероколита, 4 колиентерита, 1 салмонелоза, 3 ротавирусни ентероколита и 3 вирусни хепатита.

От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 101 заболели лица срещу 86 за предходната седмица, представени от: 82 случая на варицела, 1 случай на вирусен менингит и 18 случая на скарлатина.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания съобщени от ОПЛ, които не са включени в сентинелното наблюдение е 482 случая срещу 367 от предходната седмица.

Заболелите от грип за периода са 11 случая срещу 8 от предходната седмица. Усложненията от остри респираторни заболявания са 70, клинично изявяващи се като: бронхити – 33 и пневмонии – 37.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *