Партньор на Проватон
 Грипна ваканция и във Варна: Започва на 28 януари. Връщането в училище – на 6 февруари

Грипна ваканция и във Варна: Започва на 28 януари. Връщането в училище – на 6 февруари

Сподели в

Учениците във Варна и областта от утре са в грипна ваканция, научи Varna24.bg.

Тя ще продължи до 4 февруари включително, реши на днешното си заседание комисията за борба с грипа, която заседава в РЗИ-Варна.

Учениците трябва да се върнат по класните стаи на 6 февруари, ако на второто си заседание на 5 февруари комисията не прецени, че се налага ваканцията да бъде удължена, съобщиха за ведията ни от РЗИ-Варна.

“На този етап не може да се говори за грипна епидемия във Варна, намираме се в предепидемична обстановка, но решихме да вземем адекватни превантивни мерки”, обясни за медията ни д-р Янка Драганова, директор на дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция в града.

Към момента заболеваемостта за Варна е 157,80 на 10 000 души. Днес са набелязани и останалите спешни превантивни мерки за борба с разпространението на грипа и острите респираторни заболявания, допълни д-р Драганова.

Прекратяват се женските и детски консултации за периода 28 януари – 5 февруари. Прекратяват се свижданията в лечебните заведения.

Дадени са препоръки за адекватно разпределение на наличния медицински ресурс и леглова база в болниците. Препоръчително е във всяко здравно заведение да бъде организиран един кабинет, в който ще бъдат преглеждани само болни с остри респираторни заболявания и грип.

Стриктен медицински филтър се въвежда в детските градини и ясли на територията на Варна и областта. Забранява се смесването на групи, каза още д-р Драганова.

Тя съобщи, е следващото заседание на противогрипната комисия ще заседава на 5 февруари от 14 часа, но е възможно датата и часа да търпят промяна според ситуацията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *