Партньор на Проватон
 Община Варна смята да въведе система за ранно известяване за нивото на водите в деретата

Община Варна смята да въведе система за ранно известяване за нивото на водите в деретата

Сподели в

Мащабна акция за почистване на охранителните канали и деретата тече във Варна. Тя обхваща близо 60 обекта на територията на общината, съобщава БНТ. В тях се почиства и премахва паразитната растителност, ще бъдат извозени и струпаните битови и биоразградими отпадъци.

Деретата и каналите се чистят два пъти в годината, като за тази дейност общината е заделила половин милион лева.

Георги Иванов от Община Варна коментира: “Община Варна е изградена върху хълмове, които имат много обособени дерета, затова ние внимателно наблюдаваме тяхното състояние”.

През 2014 година само за няколко минути квартал “Аспарухово” потъна под вода. Стихията отне 13 човешки живота, а причината за наводнението бе непочистените дерета. След трагедията отводнителните съоръжения станаха приоритет за местната власт.

“Много внимателно се стремим да осъществяваме проходимост на отводнителни канали, съпътстващи отводнителни шахти и най-вече на деретата, които са по-рискови”, допълни Иванов.

Рисковите дерета в квартал “Аспарухово” също са почистени. Въпреки горчивия урок от опустошителното наводнение хората продължават да изхвърлят боклуци в каналите.

“Имаме фрапиращи случаи на изхвърлени гуми и строителни отпадъци, които биха били предпоставка за такива събития отново”, каза още Георги Иванов.

Въпреки че през миналата година има наложени десетки глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, общината не може да залови всички нарушители.

“Трудността е, че трябва да хванем на местопрестъплението човека или фирмата, която си позволява този лукс, за да бъде санкцията в максималния размер.

Затова общинската администрация обмисля да въведе мониторингова система за ранно известяване за нивото на водите в деретата. Тя ще има и видеонаблюдение. Това ще способства да обхванем по-добре руслата на деретата, тъй като съвестта на някои от гражданите не е на достатъчно високо ниво и си позволяват да изхвърлят нерегламентирано отпадъци.”, допълни експерта.

Администрацията призовава всеки, който стане свидетел на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, да подаде сигнал.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *