Партньор на Проватон
 Кметът и главният архитект обясниха как стоят нещата със строителството в парка под “Почивка“

Кметът и главният архитект обясниха как стоят нещата със строителството в парка под “Почивка“

Сподели в
Кметът на Варна Иван Портних и главният архитект Виктор Бузев обясниха днес хронологията и фактологията около застрояването в зоната на парка под езиковите гимназии във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Повод за изявлението бяха протестите на граждани срещу застрояването в района, което ще доведе до редица проблеми като липсата на достатъчно зелени площи и замърсяване на въздуха.

“Искаме без политизиране и без демагогия да стане ясно каква е обективната ситуация и предистория на всичко, което се случва. Защото виждаме опити от т.нар. десни общински съветници да се прехвърли кампанията за местни избори към кампания за парламентарните. То не бяха спекулации,че вода няма да има във Варна, че градският транспорт ще спре, сега нова тема. Искаме обективно да предоставим хронологията и фактологията”, каза кметът.

Главният архитект на Община Варна обясни, че още през далечната 1995 година след реституцията на земи в България са върнати на собствениците парцели във въпросната зона.

В зоната на паметника и гимназиите през 2001 г. със заповед на кмета Кирил Йорданов е одобрен застроителен и регулационен план на жк. “Бриз-юг”, в който са нанесени тези имоти. Те са залегнали и в кадастралната карта. Още тогава съгласно плана тези имоти са имали възможност за застрояване.

През 2012 година влиза в сила Общият устройствен план на Варна.

Основната част от тези имоти са по периферията, но четири са в сърцевината до паметника. Те получават статут в устройствената зона. И с плана се дава възможност за застрояване.

Впоследствие в тази територия са направени изменения на плана с цел да се конкретизират отрежданията на имотите и се съобразят с параметрите на ОУП. Планът е изменен и в част от имотите са реализирани инвестиционни проектирания.

“Така се появява една висока сграда, чиято история е дълга сага. Веднъж съм направил мотивиран отказ. След това мълчалив отказ да издам разрешително за строеж. Така следват съдебни дела. В крайна сметка бях задължен да издам разрешение за строеж. РДНСК отмени това разрешение със съмнения за неизпълнени процедури за наложената строителна забрана през 1997 г. В продължение на година и няколко месеца собственикът жали решението на РДНСК и съдът реши да отмени забраната”, обясни арх. Бузев.

“Съдът задължава главният архитект да издаде това разрешение и това няма нищо общо със сегашната администрация”, подчерта кметът.

През 2014 година е изработен ПУП от екип от водещи специалисти. През май 2019 г. е входиран проект за инвестиционно намерение. Ролята на администрацията е да съобрази дали проекта отговаря на ОУП. След произнасянето на съда администрацията е била задължена да се съобрази, допълни още арх. Бузев.

През декември е входирано искане за издаване разрешение за строеж. Токав не е издадено от Община Варна. На 13 януари собствениците са отправили жалба към Асминистративен съд, че не им е издадено това разрешение, стана ясно още днес.

 

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *