Партньор на Проватон
 Хранене, вода и масажи възстановяват мускулите след тренировка

Хранене, вода и масажи възстановяват мускулите след тренировка

Сподели в

Трудно е стриктното спазване на всички препоръчки на специалистите, но е добре колкото е възможно все пак да се придържаме към тях.

Храненето има значение не само по отношение на това с какво се храним, но също така и как разпределяме порциите в различните часове и дали се съобразяваме с това преди или след тренировка да бъде. Според експертите храната след тренировка е най-важното хранене за деня.

Храната, съдържаща както въглехидрати, така и протеини, е значително по-ефективна за попълване на запасите от мускулен гликоген, отколкото еквивалентна калорична храна, съдържаща само въглехидрати.

Храненето в рамките на до 2 часа след тренировка увеличава хипертрофията (нарастването) на мускулите – съответно усвояването на протеини.Ефектите от масажа върху възстановяването на мускулите са неубедителни, но въпреки това много проучвания показват, че използването на специализиран масаж може значително да скъси времето за възстановяване.

Сънят е друг важен компонент, който има значение за пълноценна почивка. Знаем, че липсата на сън може да доведе до наддаване на тегло, но освен това може да има намаляващ ефект върху възстановяването на мускулите, поради отрицателни промени в метаболизма на глюкоза. Липсата на достатъчно сън води до увеличаване на кортизола и намаляване нивата на тестостерон, както и инсулиноподобен растежен фактор.

Достатъчната хидратация е друг важен елемент, защото оказва положително влияние върху обменните процеси в тялото. Важно е да се отбележи и фактът, че мускулите съдържат около 75% вода.

На всеки 8-12 седмици се препоръчва отделянето на поне 5-7 дневен период, в който да не се извършва интензивна физическа активност. Вариантите са за пасивно възстановяване (без да се прави нищо) или активно възстановяване – с по-леки натоварвания.

Период от една седмица е напълно достатъчен, за да се осигури достатъчно време за пълно възстановяване на мускулите, както и централната нервна система.

Не на последно място е и разгрявката. Много спортисти се придържат стриктно към загряването, но пропускат постепенното преустановяване на натоварването след интензивна тренировка. Разгрявката или наричано още охлаждане на мускулите по-ефективно връща сърдечната честота в норма и намалява образуването на млечна киселина, която се натрупва в мускулите при претоварване.

Контрастните душове се препоръчват за подобряване на възстановителните процеси в мускулите и намаляване на функционалните дефицити.

Прочети още на: Бързо възстановяване на мускулите след тренировка | Puls.bg – https://www.puls.bg/fitnes-i-rekhabilitatsiia-c-23/brzo-vzstanoviavane-na-muskulite-sled-trenirovka-n-36747

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *