Партньор на Проватон
 Преводачът на Барак Обама за щастието, поуките от живота и защо трябва да се държим като пластилин

Преводачът на Барак Обама за щастието, поуките от живота и защо трябва да се държим като пластилин

Сподели в

Щастието е като топка светлина, покрита от кула от одеяла. Не можете да произвеждате светлината, но можете да премахнете одеялата“. Това е една от любимите фрази на Анчо Перес – предприемач, преподавател и автор на книгите „88-те стъпки на щастливите хора“, „88-те стъпки към успеха“ и „Интелигентността на успеха“ – три книги, които направиха революция в областта на личностното развитие и се превърнаха в бестселъри с близо 200 000 продадени бройки в Испания и Латинска Америка. Анчо притежава пет университетски степени, владее 9 езика, свири на 9 музикални инструмента, работил е за ФБР и е бил преводач на Барак Обама в ООН.

„Първата стъпка към постигането на дадена цел не е просто да вървите, а да знаете къде да отидете“, казва Анчо в книгите си и го доказва със своя опит – получава наградата за предприемачи от Deloitte, през 2015-а става предприемач на годината в Испания, получава и награда от американския щат Охайо за най-добра професионална кариера, и това не е всичко. Той е творческият ум и на 8Belts.com, метод, който учи хората как да усвоят език само за 8 месеца.

„Да бъдеш щастлив е много трудно. В училище ни учат на история и математика, но никой не ни учи да бъдем щастливи. За мен най-важното, което човек може да направи за себе си, е да инвестира във вътрешния си успех“, казва Анчо в интервю за HelloValencia и обяснява, че ако разчитаме щастието ни да дойде отвън, то рискуваме да станем нещастни веднага, когато външните обстоятелства се променят.

И съветва: „Ако човек иска да увеличи усещането си за щастие по възможно най-бързия начин, то той трябва да намали до минимум предразсъдъците и начина, по който съди хората около себе си, защото така задържа негативна енергия в себе си”.

„Ние живеем в свят на контрасти. За да можете да преодолеете нещата, които ви се случват всеки ден, трябва да подхождате към себе си като към пластилин, не като към камък. Знаем, че камъкът се смята за нещо много силно, защото е твърд и добре защитен, докато пластилина е гъвкав и може би слаб. Но какво става, когато ударите с всички сили един камък на улицата – той ще се счупи на две парчета. Ако направите същото с една купчина пластилин, тя няма да се раздели на две, а ще остане за малко смачкана, но накрая ще придобие формата си от преди удара. Какво означава това? Означава, че когато нашата същност е твърда и студена като тази на камъка, то ние сме на ръба от това да се пречупим. Докато, ако сме като пластилина, то тогава сме по-адаптивни към външните влияния. Поуката, която аз лично извличам от тази история е, че по-твърдите дървета са по-слаби“, казва Анчо Перес пред abc.es.

Той ни съветва да бъдем благодарни за житейските обрати, които съдбата ни изпраща.

„Опитвам се да благодаря за нещата, които ми се случват в живота. Защото животът не е само розов или сив, той е пъстроцветен. Ето защо ключът към щастието не е да търсим само розовата страна на живота, а да се научим да благодарим на пъстроцветната дъга от събития в него. Хората живеят с убеждението, че светът им е една-единствена картина, докато един ден не вдигнат глава и не забележат, че се намират в музей“, добавя известният предприемач Анчо Перес.

По материали от чуждия печат

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *