Партньор на Проватон
 Варненски организации настояват за референдум срещу презастрояването на града

Варненски организации настояват за референдум срещу презастрояването на града

Сподели в

Варненска неправителствена организация настоява за референдум срещу презастрояването на морската столица. В писмо до Moreto.net от ГС „Варна диша” и „ИК Аспарухово” се обявиха против хаотичното и прекомерно застрояване. Искането за референдум, по думите им, е внесено в ОбС още през ноември 2019-та година. Останало е обаче без отговор.

Публикуваме цялото писмо:

„На 11.11.2019г. (Рег. No: ОС19000698ВН) група граждани и ваши избиратели, както и неправителствени организации, внесохме на първата сесия на новоизбрания ОбС, призив за произвеждане на местен референдум срещу безконтролното презастрояване на града ни.

Оттогава до момента, въпреки дадените предизборно обещания и поети ангажименти в програмите, а също и проведени неофициално разговори и изразено положително становище, нямаме официален отговор.

Ето защо, ние представители на НПО и граждани, предприехме стъпки за изясняване на позициите на общинските съветници относно възможността на изпълнят едно от правомощията им предвидени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление като направят преложение за произвеждане на местен референдум /чл. 27, ал.1,т.2 от същия закон/.

През последните години Варна е подложена на хаотично и прекомерно застрояване. Непрекъснато се унищожават зелени площи, градинки и свободни пространства в нашия град. Това не може да продължава повече и с право у много варненци се надига недоволство и гняв.

Г-да председатели,

като имате предвид гореизложеното, моля да насрочите среща с групите, които председателствате за да обсъдим вижданията си по изложения проблем. Надяваме се също и на вашата пълна подкрепа на усилията ни за съхраняване облика на Варна.

Изразяваме благодарност към две от групите, които вече изразиха своята подкрепа за произвеждане на такъв референдум след конкретизиране на въпросите. Готови сме да се срещнем и с останалите групи в Общинския съвет.

И искаме да напомним – Варна не е на партиите и нейното бъдеще е по- скоро въпрос на морал и гражданска съвест!”

С уважение:

С уважение:

Кръстю Кръстев, ГС „Варна диша”

Душана Здравкова

Милен Славов, ГС „Варна диша”

Александър Лиманов, „ИК Аспарухово”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *