Партньор на Проватон
 Асоциация обединява завършилите морски специалности в ТУ – Варна

Асоциация обединява завършилите морски специалности в ТУ – Варна

Сподели в

Асоциация на завършилите морски специалности в Техническия университет – Варна бе създадена и регистрирана в морската столица. „Идеята се роди преди няколко години в катедра Корабоводене на ТУ Варна. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов нейният председател к.д.п. д-р Милен Тодоров, директор на „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ към Държавно предприятие пристанищна инфраструктура. Приносът е на настоящия ръководител на катедрата доц. Божидар Дяков. Минаха няколко години преди да узрее идеята напълно.

 

През миналата година Асоциацията бе регистрирана като организация с идеална цел. Основната цел е утвърждаването на авторитета на морската професия и помощ за осъществяване на морското образование. Ще създадем общност на колегите, които са завършили тези специалности, както и регистър, за да можем да контактуваме един с друг. Нашата амбиция е да създадем алманах на завършилите морски специалности. От създаването на университета започва обучението по корабостроене и морска техника. По-късно възникват техническите специалности и от 1992 г. – Корабоводене. Активните членове в момента са 46 души. Нашата членска маса ще се разраства“, отбеляза още Милен Тодоров.

 

Най-примамлива в момента специалност е Корабоводене. Завършилите навигатори 100% започват кариерно развитие и работа с ясна перспектива. Изключително търсена е специалността „Корабни и машинни механизми“. В световен мащаб гладът е дори по-голям  в момента. Търсят се и електромеханици. Ренесанс търпи и корабостроителната специалност. „Трудът в морето е непривлекателен и стъписващ. За повечето младежи е привлекателен  режимът на работа, при който се работи няколко месеца, а после няколко месеца се почива“.

 

По негови думи, международните асоциации, които се занимават с условията на труд не разрешават офицери да плават с голяма продължителност от време, защото натоварването не позволява да се взема адекватно решение на такава отговорна позиция след продължителна работа. Увеличава се интересът към морските специалности и от страна на дамите. Във всички морски специалности на ТУ има все повече момичета.

Ели Маринова

 

 

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *