Партньор на Проватон
 Пенсионирани полицаи и военни искат да помагат за опазване на обществения ред във Варна

Пенсионирани полицаи и военни искат да помагат за опазване на обществения ред във Варна

Сподели в

Пенсионирани полицаи и военни да оказват помощ на Община Варна при опазването на обществения ред. Подобно предложение към местната администрация са отправили от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, заяви в интервю за Дарик бившият контраразузнавач Павлин Павлов. Той оглавяваше дирекцията „Обществен ред и сигурност” в началото на века, когато е действала подобна система.

„На всички запасни военни и полицаи, които във Варна са около 3000 души, бяха индикирани адресите и телефоните. При проверка на сигнал дежурният в общината можеше да се обади на всеки, като тях се очакваше обществена реакция. Системата има чисто информационно значение, но е много важна, защото човекът се чувства ангажиран, че му е оказано доверие да вземе отношение към тези въпроси. Системата може да даде и информация как държавните служители си гледат работата”.

Според Павлов хората не са стимулирани да съдействат на органите на реда, а подаващите сигнали за различни видове нарушения, не са защитени.

„Затворили сме се в егоцентрична черупка и онова междусъседско отношение, което е било преди време, почти не може да бъде открито. Има хора, които са се заврели в апартамента си и въобще не ги интересува какво става навън. Още по-лошо е, че някои вършат неща в апартамента си, без да мислят, че някой е до тях. Има много добър закон за собствеността, има маса разпоредби, въпросът е в контрола и мерките срещу нарушителите”, коментира Павлов по повод взривения блок 302 във варненския квартал „Владислав Варненчик”.

„Полицаите не смеят да използват оръжията си дори за собствената си защита. Колко пъти ще четем как бият полицаи. Страхуват се даже да извадят оръжието си, да заплашат с него, защото после ги чакат беди. Липсва респект към властта. 80 % от произшествията по пътищата и на обществени места няма да ги има, ако има респект към властта”, добави още Павлов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *