Партньор на Проватон
 Във Варна ще си разменят еко семена за да запазят старите български сортове

Във Варна ще си разменят еко семена за да запазят старите български сортове

Сподели в

Свободна размяна на семена ще се проведе във Варна за 5-та поредна година, научи Moreto.net

На 1 февруари (събота) във Варна Мол, ниво -2 хората от варненски регион, които отглеждат сами храната си, ще имат свободен достъп до семена, които не са генномодифицирани. Всички семена на събитието се раздават/подаряват безплатно или се разменят за други, донесени от заинтересованите. Всички семена са от отгледани в България сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя – повечето са стари, устойчиви сортове.

Целта на размяната е да се запази видовото разнообразие на хубави български семена и повече хора да могат сами да отглеждат чиста и качествена храна за себе си и семействата си. Растенията от такива семена са по-устойчиви и издържливи на климатичните условия и болестите по нашите ширини.

Организатор на събитието са “Тревясалата ферма”, с помощта на “Вълшебната градина”, с. Здравец.

От “Тревясалата ферма” са приготвили следните видове семена: домати, краставици, пипер, тиквички, моркови, пащърнак, цвекло, киселец, невен, диня, тиква, кратуни, подправки и други.

От “Вълшебната градина”, с. Здравец, са приготвили: домати, бяла краставица, тиквички, тикви, камби, люти чушки, пуканки, пащърнак, манголд, различни видове подправки и цветя.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *