Партньор на Проватон
 Значението на стречинга във фитнеса и за здравето

Значението на стречинга във фитнеса и за здравето

Сподели в

Стречингът е много важна част от всяка една фитнес тренировка. Стотици изследвания са доказали ползите му за здравето. Този тип упражнения увеличават гъвкавостта, подобряват както спортните постижения така и стойката на човека.

Този тип упражнения могат да бъдат използвани като част от фитнес програмата ни или да се извършват самостоятелно. Препоръчително е да се изпълняват преди и/или след фитнес тренировката ви. Не оставайте с впечатление, че стречинг е необходим само ако тренирате фитнес, напротив този вид упражнения може да присъстват във всяка една тренировка, независимо от целите и нивото ви на развитие. Този навик ще запази вашите стави гъвкави и ще повиши циркулацията на кръв.

 

 

Повечето фитнес тренировки карат мускулите ви да се свиват (съкращават) . Голяма част от упражненията карат мускулите да се свиват и разтягат, ако се изпълняват в пълната си амплитуда. Затова като тренират е хубаво да изпълнявате упражненията в цялото му движение. В едната позиция да съкращавате мускула, а в другата да го разтягате. Разтягането помага на кръвта и кислорода да циркулират по-добре. Независимо от нивото ви на развитие и поставените цели, намерете време да правите стречинг преди и след всяка тренировка.

Проучванията показват, че стречингът помага за по-доброто възстановяване на мускулите, подобрява обхвата на движение и поддържа здравето на сърдечносъдовата система.  Няколко минути стречинг може да повиши вашата физическа издръжливост и да ви помогне да извлечете максимума от вашата тренировка. Редовната стречинг тренировка ще направи тялото ви по-гъвкаво, ще увеличи енергията ви и ще намали напрежението в мускулите.

 

stretching

 Ползи за здравето от стречинга

Ползите от стречинга не свършват само с го-гъвкаво тяло и по-добра стойка. Този вид физическа активност помага за по-доброто възстановяване на мускулите, защото подобрява притока на кръв ви кислород в мускулите. Но с това не приключваме. Ето и останалите ползи от стречинг упражненията:

 

 • Увеличава гъвкавостта и обхвата на движение
 • Подобрява стойката на човека
 • Облекчава стреса
 • Подобрява притока на кръв към мускулите
 • Увеличава енергийните нива
 • Подобрява мускулната координация
 • Увеличава спортните постижения
 • Ускорява възстановяването на мускулите
 • Намалява риска от травми
 • Намалява напрежението в мускулите
 • Намалява болките в ставите и стреса

 

Стречинг упражненията ще ви държат в безопасност независимо дали искате да отслабнете или да качите килограми. Може да ги правите преди, по време и след тренировката ви. Стречингът преди тренировка ще ви предпази от разтягане на връзки и сухожилия, по време на тренировка ще ви помогне за по-доброто напомпване, а след тренировка ще допринесе за по-доброто възстановяване, ще намали мускулната ви треска и ще отпусне тялото ви. Ако правите две или три мускулни групи в една тренировка, направете малко стречинг между тях.

 

stretching1

Как да правим стречинг за оптимален резултат?

Всеки път като правите стречинг правете различни упражнения като стречинг на гръдните мускули, рамото, трицепса, задните бедра, прасеца, гърба и др. Започнете с по-прости за изпълнение упражнения. Правете ги като за начало по 30 секунди и след това го сменете с друго. Правете редовно стречинг и скоро ще се възползвате от всичките му предимства.

Обобщение

Стречинг е от жизненоважно значение за спортисти, фитнес ентусиасти и професионални атлети. Този основен тип упражнения помага за възстановяването на мускулите и поддържа ставите гъвкави. Независимо дали искате да губите мазнини или изграждате чиста мускулна маса, включвайте стречинг във вашата тренировка. Не само ще станете по-силни и по-гъвкави, но също така и ще намалите риска от травми.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *