Партньор на Проватон
 9 неща, без които новата година ще бъде по-успешна за вас

9 неща, без които новата година ще бъде по-успешна за вас

Сподели в

Естеството на предприемачеството е такова, че вие може да бъдете както най-добрия си приятел, така и най-лошия си враг. Предприемачите често блуждаят между вярата в способността им да променят света и да го насочат в  една по-добра посока и съмнението в собствената им стойност и възможности.

Точно вие сте човекът, който саботира личното си развитие, отлагайки важните неща и прахосвайки пари за ненужни разходи. Само и единствено от вас зависи начина, по който ще се развие живота ви.

Може да превърнете 2020 в най-добрата година във вашия живот, но за целта трябва да заличите няколко лоши навика, които пречат на вашето развитие.

1. Имате чувството, че светът ви дължи нещо

Да, вие сте уникална снежинка, съставена от специфични умения и идеи, но това не означава, че светът ви дължи нещо, че заслужавате някакво признание и похвала за вашата неповторимост.

Успехът ви зависи най-вече от вас самите. Искате да привлечете голям клиент и името на вашата компания да бъде на първата страница на уважавано издание? Вземете живота си в ръце и не чакайте нещо даром да ви падне от облаците. Време е да запретнете ръкави и да започнете работа по осъществяването на вашите мечти.

2. Опитвате да направите всичко сами

Както казахме, успехът ви зависи от вас самите, но това на означава, че може да го постигнете без чужда помощ. Напълно нормално е да помолите за помощ и да потърсите съвет от хора, на които разчитате, за да намалите тежестта върху вашите рамене.

Имате цяла мрежа от приятели и колеги предприемачи, които с радост биха помогнали да преодолеете трудно препятствие , независимо дали го правят, за да ви върнат услуга или просто защото искат да видят как постигате успех във вашите начинания. Да бъдеш предприемач не е лесно, не го усложнявайте допълнително, отказвайки чуждата помощ.

3. Опитвате се да бъдете перфектни

Понякога, нещата просто не вървят. Успелият човек е този, който продължава да се изправя след всяко падане, докато не стигне до момента, когато живота спира да го бута надолу. Перфекционизмът ще ви отдалечи от правенето на грешки и процеса на учене и развитие, идващ от тях.

4. Сравняването с другите

Успелите хора могат да вдъхновят другите. Техният успех може да бъде карта, която да следвате, когато се изправите пред неочаквани спънки и капани по пътя към върха.

Целта не е да се сравнявате с тях и да се самонаказвате за това, че не сте достигнали подобни висини. Те са стигнали до там с упорита работа и ако се концентрирате върху уроците, които може да научите от тях, вместо върху бляскавия статус, на който се радват в момента, и вие може да изкачите върха.

5.  Отлагате

Има части от работата, които не са никак забавни. Може да мразите да четете имейли и да се занимавате с дизайна на вашия сайт. Не са много и хората, които обичат да подготвят договори и фактури, но всяка стъпка от работния процес е важна част от вашия живот, която трябва да бъде свършена навреме. Не позволявайте на отлагането да ви отдалечи и забави от постигането на вашите цели и мечти.

6. Не сте добре подготвени

Без значение дали проблемът  идва от прекалена самоувереност или от постоянно отлагане, липсата на добра подготовка може да съсипе работата на клиент и да унищожи вашата репутация, която веднъж опетнена, трудно може да бъде изчистена.

Колкото и да се уверени във вашите познания и възможности, важно е да се подготвите за всевъзможни ситуации, които може да изникнат по време на вашата работа. Подгответе „план Б“ и обмислете какъв е „най-лошият възможен сценарии“, за да не останете неприятно изненадани, ако се стигне до там. Може никога да не ви потрябват, но ще бъдете по-спокойни и уверени, знаейки, че ги има.

7. Постоянно се оплаквате

Да бъдеш постоянно нещастен и намръщен е не само изтощително, но и отблъскващо за хората, които при други обстоятелства биха искали да работят с вас. Оплакването е един вид самореализиращото се пророчество. То отнема прекалено голяма част от вашето внимание и не ви позволява да видите възможностите, които се откриват пред вас.

Заради него, вие сте толкова съсредоточен върху негативите, че не може да оцените това, което имате.  Вместо да се оплаквате, потърсете решение на проблемите си.

8. Купувате неща, които не ви трябват

Купуването на нови „играчки“ може да бъде интересно и вълнуващо, но вместо да прахосвате парите си по ненужни предмети, намерете начин да инвестирате в нещо, което да ви приближи към вашите мечти.

Новият компютър може да е по-бърз и впечатляващ, но един курс по Google Analytics или пък обновяване на сайта, може да бъде по-добър начин за оползотворяване на вашите пари. Освен това, винаги може да заделите някаква сума за черни дни, в крайна сметка, тези моменти са неизбежни.

9. Мислите, че не сте готови

Никой никога не е наистина готов за големите събития в живота, като започването на бизнес, раждането на дете и неговото отглеждане.  За да се научиш и да разбереш как да правиш тези неща, трябва първо да ги преживееш.

Това не означава, че не трябва да бъдете подготвени за тях и да си изградите план, но както се казва в програмирането „ако не се срамувате от първата версия на вашия продукт, значи сте закъснели с неговото представяне“. Не чакайте идеалния  момент. Направете го сега.

Амна Шамим, основател на Legal Green Marketing, за Entrepreneur.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *