Партньор на Проватон
 Как ще живеем след 30 години: Таблетка за четене, Google в главата и други удивителни прогнози

Как ще живеем след 30 години: Таблетка за четене, Google в главата и други удивителни прогнози

Сподели в

Бъдещето на света е тема, която никога не спира да вълнува въобръжението на хората. Тя доминира и в една от големите TED конференции в края на 2019. Модераторите интервюираха своите авторитетни лектори и гостите им за това как те си представят нашия живот след 30 години. Ние събрахме няколко ярки прогнози.

Таблетка за четене

Николас Негропонте, основател на MIT Media Lab

Ние прекалено много употребяваме информацията през очите и това вероятно е твърде неефективен канал. Аз казвам, че ние ще се научим да усвояваме информацията. Например, изпивате таблетка и вече ще знаете английски, взимате друга таблетка и ще изучите Шекспир. Всичко това ще става чрез кръвообращението: веднага щом веществото навлезе в кръвта, то достига до мозъка и когато разбере, че вече е в мозъка, ще качи информация на правилните места. Говорих за това с Ед Бойдън, Хю Хер и още редица други хора … Това не е такава фантазия.

Лични лекарства за всеки човек

Дорин Лоренцо, президент на онлайн услугата Quirky

Онова, което ще ме удиви в близките 30 години, е възможността да се диагностицира заболяването още преди да сте забелязали, че нещо с вас не е наред. И, разбира се, да се излекувате с помощта на лекарства, изработени специално за вас, унищожавайки завинаги болестта. Концепцията за здравето и преносимите технологии ни тласкат в тази посока.

Чип, монтиран в тялото

Грегъри Милър, съосновател на Spacebar Mobile Radio и бивш управляващ директор на Google.org

Ще можем да инсталираме чип в нашия организъм – сензор, който следи за здравето ни и ще може да открива заболяванията ни в ранен стадий. Той ще предоставя информация за нашето местоположение на хората, на които позволим да виждат тази данни, както и ще предоставя различни данни в реално време. Първоначално, от тези технологии ще се възползват най-големите ентусиасти, а след това и останалата част от хората.

Ние като цяло не се притесняваме много, че застрахователните компании ще получат достъп до такива данни. Ако цените им паднат, те ще работят много по-справедливо, без излишни заобикаляния и ще бъдат по-достъпни. Ще дадем за пример няколко компании (утрешните Google, Facebook и Twitter), достъпът до които е свързан с много лични данни, с цел техните продукти да се интегрират по-добре в ежедневието ни. В началото това едва ли ще ни хареса, но Върховният съд ще позволи на полицията и на спасителите разумно да използват данните от нашите микрочипове.

Освен това ще можем да слушаме музика на живо по всяко време с помощта на определен адаптер във вътрешното ухо, подобно на днешния Google Glass. Така ще можем да слушаме както улични музиканти от Гана, както и група, която свири в бар в Рейкявик, докато кротко си седим и обядваме в Сан Франциско. Тази музика ще сближи следващото поколение и ще му даде вяра в световния мир.

Отговорът на мечтите

Джералдин Картър, съосновател и директор на благотворителната организация Climate Ride

Ще разберем как се създават сънищата. Ще научим защо виждаме ярки детайли, защо историите в съня ни изглеждат толкова смислени, но като се събудим ни се струват като пълни глупости. И не на последно място ще узнаем какви събития от ежедневието ни оказват влияние върху сънищата ни, както и какво ни притеснява. Всичко това ще стане ясно и вече няма толкова много да се учудваме защо в сънищата си виждаме доста странни неща или сънуваме даден кошмар.

Автономен транспорт

Бран Ферен, съпредседател на инвестиционната компания Applied Minds

Тази идея е от края на 30-те години, която се преражда всяко десетилетие. Нашият живот до голяма степен е изграден около пътища и транспорт. Знаете, те бяха ключът към успеха на Римската империя. И макар и това да не е очевидно, днес автономните автомобили ще се превърнат в основната технология за преструктуриране на нашите градове и нашата цивилизация. Когато те се появят навсякъде те ще спасят десетки хиляди живота само в САЩ и един милион – по целия свят. А оттам и консумацията на електроенергия и замърсяването на въздуха рязко ще се намалят. Уличните задръствания ще изчезнат. Ще се появят нови идеи за това как трябва да бъде устроен градът, нашата работа и нашият живот. Когато пътуваме, ще стигаме по-бързо до крайната ни дестинация, а обществото ще получи огромни запаси от време и енергия, които днес се изразходват за придвижването ни от точка А до точка Б.

Но защо сега? Защо смятаме, че сме готови за това? Защото през последните 30 години хората извън автомобилната индустрия похарчиха безброй милиарди, за да създадат това чудо на техниката. Беше необходимо момчетата от DARPA, преподавателите в университетите, мениджърите на компаниите да осъзнаят следното: ако човек постъпва умно в делата си днес, утре е възможно да си вземе автономен транспорт.

Личен балон за всеки

Форест Нород, вицепрезидент на Dell

През следващите 30 години хората все по-често ще интегрират технологиите в своите органи за информационни и развлекателни цели. През 2044 г. тийнейджърите ще бъдат изумени колко свободни са били телата ни от технологиите през 2014 г. и как въобще сме живяли.

Хората ще живеят в „балонче“ от персонализирано преживяване, където това, което всеки вижда и чува, доста ще се отличава от това, което другите виждат и чуват. Няколко ще бъдат факторите, които ще изиграят важна роля за това, като основният ще бъде персонализираната реклама и еволюцията на електронните устройства.

До 2040 г. ще бъдем заобиколени от персонализирани рекламни съобщения и оферти, които непрекъснато ни лъжат. Много повърхности ще се активират и показват съдържание в зависимост от това кой ги гледа. Те дори ще могат едновременно да показват различни изображения на различни хора.

Освен това ще допълним представите си за света с лични електронни устройства. Устройствата, подобни на Glass, които ще прожектират изображението в очите ни, ще бъдат присъединени от аудио и тактилни устройства за обратна връзка, които да ни помогнат да получим информация, както и да ни напомнят за важните ни срещи, дела и, разбира се, да общуваме помежду си с други хора.

В резултат на това всеки от нас ще може да възприема съвсем различна реалност. В много отношения това ще ни бъде от полза, ще ни позволи да живеем по-информирано, да общуваме повече с другите. Но този индивидуализиран опит може да увеличи риска от социална фрагментация. Ще се информираме от медии, които засилват нашите убеждения и интереси, което, обаче, ще води до увеличаване на поляризацията в обществото. Може би тази тенденция ще се засили през следващите 30 години.

Полетът на поколението Z

Райън Куглер, режисьор

През следващите 30 години ще бъдем силно поразени от израстването на поколението Z и неговия принос за обществото. Това е първото поколение, което от раждането си има постоянен достъп до напредналите технологии. Видях как деца като моя кръстник, който е роден през 2011 г., са способни да контролират таблета, още преди да проговорят и за знаят как да съставят изречения. Мисля, че това ранно запознаване с компютри, таблети, смартфони и социални мрежи от детството променя мозъка им и когато това поколение порасне и започне да заема лидерски позиции, ще можем да наблюдаваме невероятни пробиви във всички аспекти на живота, които по някакъв начин са свързани с технологията.

Земни близнаци

Шохини Госе, физик и преподавател

Ще открием „близнаците на Земята“ – планети, които се въртят около други звезди, с приблизително същия размер и на същото разстояние от звездите им като Земята. Ще можем да разберем какво се има върху тяхната повърхност, каква е атмосферата им… и накрая ще започнем да отговаряме на въпроса: „Има ли друг живот във Вселената?“ И на Земята квантовата физика ще ни донесе нови технологии, които ще трансформират сигурността на комуникацията и поверителността.

Google в мозъка и наноботите

Рей Курцвайл, изобретател, футуролог, технически директор на Google

След пет до десет години търсачките ще бъдат изградени не само върху принципа за намиране на комбинации от думи и връзки, но и върху четене и разбиране на милиарди страници в мрежата и в книгите. Представете си, че вървите по улицата и изведнъж Google казва: „Преди месец се притеснихте, че добавката ви с глутатион не е попаднала от кръвта в мозъка. И така, преди 13 секунди се появи ново проучване, което предложи напълно иновативен подход към приема на глутатион; Сега ще ви го очертая накратко“.

След 20 години ще имаме наноботи, които влизат в мозъка чрез капилярите и се свързват със синтетичния ни неокортекс, към „облачните“ услуги, превръщайки се в продължение на нашия мозък. Днес имате компютър в телефона си, но ако имате нужда от 10 000 компютъра за няколко секунди, за да извършите сложно търсене, можете незабавно да получите достъп до тях в „облака“. През 2030 година тези компютри могат да бъдат свързани директно от мозъка. Например, към мен идва Крис Андерсън и аз трябва да измисля нещо умно, което да му кажа. Имам три секунди и моят неокортекс не може да направи това. Имам нужда от милиард секунди. И ще получа достъп до него в „облаците“. Нашето мислене ще се превърне в хибрид на биологичното и небиологичното мислене.

Източник: TED

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *