Партньор на Проватон
 “Бях ли щастлив?”

“Бях ли щастлив?”

Сподели в

Новата година наближава, а с нея и времето за искрен анализ на отминалите 12 месеца. Важно е да имате реалистична представа за мястото, на което се намирате в момента във вашата кариера.

„Годишният разчет ви дава възможността да се фокусирате и да разберете как да подобрите подхода си към работата“, казва Джилиет Мърфу, кариерен коуч от Калифорния.

За да направите пълноценна оценка за развитието на вашата кариера през последната една година, трябва да си зададете следните въпроси:

Кои от кариерните си цели успях да постигна?

Несъмнено сте си поставили някакви предизвикателства в началото на годината. Въпросът е по кои от тях действително сте предприели действия и успели ли сте да постигнете целите си? Получихте ли проектът, който искахте да ръководите? Получихте ли повишението, на което се надявахте? Или пък просто си свършихте работата, но не постигнахте значим напредък в кариерата си?

Направете списък с постиженията си през годината, който да включва както големите успехи, като повишението, така и малките, като например позитивните отзиви от доволни клиенти.

„Когато видите нагледно какво сте постигнали през годината, получавате възможността да оцените успехите си и да се мотивирате да продължите в същия дух през следващата година“, казва Керълайн Стоукс, основател на коучинг фирмата Forward.

Дори и да не сте реализира всичките си цели, важното е че не сте останали на едно място и че сте постигнали напредък.

Успях ли да усъвършенствам уменията си?

Един от най-добрите начини да проверите дали сте постигнали професионален растеж през годината е като сравните набора от умения, които сте имали в началото на годината, с този, които имате в нейния край.

„Помислете за всичко, което сте направили през годината, за да подобрите вашите познания и имения, както и позицията си в индустрията“„ казва Джесика Ернандес, президент на Great Resumes Fast.

Били ли сте на професионални обучения? Получили ли сте сертификати за новопридобитите умения?

Ако не сте сигурни дали сте усъвършенствани уменията си през годината, попитайте шефа си за неговото мнение, казва Мърфи. Той може да ви даде една по-реалистична и безпристрастна оценка за напредъка, който сте постигнали.

Какво е нещото, случило се през годината, което бих променил, ако имах тази възможност?

Ако няма абсолютно нищо, което бихте искали да промените, то трябва да споделите тайната за перфектната кариера с всички останали. Реалистично погледнато, най-вероятно има нещо – грешка или пропусната възможност, което бихте искали да промените.

Признаването на грешките и поемането на отговорност за тях е първата стъпка към предотвратяването на тяхното повторение. Следващата стъпка е извършването на малки промени, които да гарантират, че няма да тръгнете по същия път през следващата година, казва Стоукс.

„Когато знаете какво бихте променили през отминаващата година, вие разбирате върху какво трябва да се фокусирате през следващата“, казва Ернандес.

Бях ли щастлив на работното си място?

Ако отговорът на този въпрос е „да“, вникнете по-дълбоко, за да разберете какви са конкретните причини за вашето щастие на работното място. Може би това се дължи на екипа. Може би тайната е в професионалните предизвикателствата. А може би просто обичате работата си.

„Човек не може да се чувства щастлив всеки ден и няма работа, която да не съдържа неприятни аспекти, но трябва да отделяте специално внимание на онези части от работата, които създават приятна атмосфера за вас, за да знаете какво точно да търсите, ако в бъдеще ви се наложи да започнете нова работа“, казва Мърфи.

Ако отговорът на въпроса е „не“, то отново трябва да разберете причините за вашето нещастие и да направите нужните промени, за да не станете тяхна жертва и през следващата година.

„От вас зависи да промените ситуацията, в която се намирате. След като разберете на какво се дължи вашето нещастие, отделете време ,за да помислите за промените, от които се нуждаете, и за начина, по който да ги осъществите“, казва още Мърфи.

Какво искам да постигна през идната година и как да си гарантирам успех?

Няма смисъл да гледате назад, ако нямате намерение да си вземете нужните уроци и да предприемете нужните стъпки, за да направите следващата година по-добра. Завършете анализа на отминалата година със съставяне на план за следващата.

Ернандес съветва да си поставите между три и пет основни цели, които след това да раздробите на по-малки месечни и седмични задачи. „Като отмятате постигнатите цели от графика си, ще имате нагледен пример за напредъка, който сте постигнали, и ще бъдете мотивирани да продължите напред“, казва тя.

………..

Керълайн Кауфман за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *