Партньор на Проватон
 Ударен бюджет за образованието във Варна през 2020 г.

Ударен бюджет за образованието във Варна през 2020 г.

Сподели в
154 021 000 лв. са заложени във функция “Образование“ на Варна в проектобюджета за 2020 година. Средствата са с най-голям относителен дял – 40% от общия бюджет на общината, и са увеличени с 11,3 млн. лв. спрямо м.г., съобщи кметът Иван Портних. Парите ще се инвестират в подобряване на образователната инфраструктура в училища, гимназии и детски градини и създаване на модерна материално-техническа база за образование.

“Образованието е най-добрата инвестиция – и за младите хора, и за нашия град. Затова продължаваме традицията да отделяме най-много средства за тази функция“, заяви кметът.

7,9 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи в сферата на образованието. Предстои да се направи основен ремонт и промяна на предназначението на сградата на Дом “Другарче“, която ще стане филиал на детска градина “Петър Берон“ с 4 градински групи и 1 яслена група. Ще бъде завършено изграждането на детска градина “Карамфилче“. Готови са проектите за още четири нови градини – на ул. “Хъшове” №2;  в с. Тополи , за нови корпуси на ДГ №39 “Приказка“ и ДГ №14 “Дружба“. За тях Община Варна е подала проектно предложение за финансиране от централния бюджет. Продължава изграждането на НУ “Васил Левски“ в кв. Аспарухово“ и преустройство на помещения в Първа Езикова гимназия. Ремонт и реконструкция на площадките за игра ще бъде направен в 12 детски градини и 5 училища – СУ “Гео Милев”, СУ “Елин Пелин”, IV ЕГ “Фр. Ж. Кюри”, СУЕО “А. С. Пушкин“ и ОУ “Св. Св.Кирил и Методий”.

1,1 млн. лв. са заделените средства за общински образователни програми – “Програма за насърчаване творческите заложби на ученици и студенти с изявени дарби през 2020 г.“, “Програма за приобщаващо образование на деца, ученици и студенти от различни етнически групи и в неравностойно социално положение през 2020 г.“,  “Програма за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в община Варна през 2020 г.“

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *