Партньор на Проватон
 Иван Портних: 15 жилища във взривения вход са със сериозни щети, помагаме на нуждаещите се

Иван Портних: 15 жилища във взривения вход са със сериозни щети, помагаме на нуждаещите се

Сподели в
От общо 36 жилища във входа на бл. 302 във “Владиславово”, където избухна експлозията, 15 са със сериозни материални щети. Като цяло няма сериозни щети по цялостната конструкция на входа, съобщи днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

“До момента 14 човека са потърсили съдействие от Община Варна и сме се отзовали. Първият ден настанихме едно четиричленно семейство, вчера две тричленни и едно двучленно семейство. Ще бъде изписана и възрастната жена, която сериозно е пострадала, ще се погрижим и за нея.

Работи се за обследване на щетите в жилищния вход. Осигурени са условия от първа необходимост за хората. Към днешна дата би трябвало да са приключили следствените действия. Разчистват се и най-пострадалите два апартамента на 4 етаж.

Благодаря на фирмите, които се отзоваха на призива ни да съдействат и тези, които ще се включат при възстановяването на щетите. ВиК фирма влиза днес, за да ремонтира вътрешната водопреносна инсталация. Фирма Булмаг ще обследва ел. инсталацията за да възстанови мрежата и ел. захранването.

Направена е комисия, която изготвя конструктивна експертиза. Първоначалният оглед не показва сериозни нарушения на конструкцията и здравината на сградата, но тепърва ще се обследва плочата и т.н.

Имотите са частна собственост, затова е сложно финансовото подпомагане с публични средства, но тепърва Общинският съвет може да вземе решение в тази посока по мое предложение.

Пострадалите са информирани, че могат да кандидатстват за еднократна помощ в размер на 375 лв., както ида подадат допълнително заявление за отпускането на социална помощ към дирекция “Социално подпомагане”. Към момента от общо 36 жилища, 30 са обитаеми, 15 са със сериозни материални щети”, каза кметът.

Повече вижте във видеото!

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *