Партньор на Проватон
 Правилата, които ще гарантират успеха на вашия стартъп

Правилата, които ще гарантират успеха на вашия стартъп

Сподели в

“Kакво бихте посъветвали основателите на стартъпи?“. Този въпрос е бил зададен на потребителите на платформата за допитвания Quora – място в интернет, където хора споделят опита си и вдъхновяват другите да се учат и по-добре да разбират света.

От Inc.com цитират отговора на Тоби Ръсел, главен изпълнителен директор на Shift:

Да бъдеш основател или главен изпълнителен директор на стартъп е работа, която ръка за ръка с редица предизвикателства. Макар че някои от правилата, които важат за лидерите и мениджърите на по-традиционните фирми, могат да бъдат приложени на практика и тук, изграждането на компания от нулата и затвърждаването на позицията и на пазара изисква коренно различен набор от умения  от тези, които са необходими за ръководеното на доказана организация. Като човек, който е имал възможността да влезе в ролята на основател на стартираща компания два пъти, мога да кажа, че обстоятелствата около всеки стартъп са уникални и строго специфични. В крайна сметка всеки основател или директор трябва да намери своя собствена формула за успех и да я приспособи към нуждите на собствения си бизнес. Имайки това предвид, аз смятат, че има три основни правила, които се старая да следвам, когато започвам изграждането на фирма от нулата.

Идентифицирайте вашите клиенти

Още в самото начало трябва да инвестирате нужното време, за да опознаете добре нуждите и желанията на вашите клиенти. Не започвайте да градите основите на вашата компания, докато не придобиете ясна представа за това какво точно искат и очакват от вас хората. След като се запознаете с тези фактори, може да започнете да работите по прототипите на решенията, които да удовлетворят нуждите на вашите клиенти, и да тествате идеите си. Това или ще затвърди визията ви за вашия стартъп или ще ви накара да я промените изцяло, така че не взимайте прибързани решения и отделете нужното време за проучване на пазара. Със стартъпа Taxi Magic ние започнахме с предварително изградена представа за нуждите на потребителите и изградихме цяла система около тях, преди да осъзнаем, че има неща, които не знаем за потенциалните си клиенти. Вместо това трябваше да създадем малки прототипи на решения на техните проблем и да надграждаме постепенно върху тях, докато не получим достатъчно добра представа за клиентите.

Фокусирайте се върху таланта

Съберете страхотен екип, който да следва вашата визия. Важно е да поставите висока летва при подбора на служители, особено в самото начало, тъй като тези хора ще зададат тона и темпото, с които ще се развива вашия бизнес. В много случаи бъдещето на стартъпа зависи именно от качеството на екипа. Назначете хора, които са ориентирани към постигането на резултати и които могат да се справят с неяснотата. След като изградите ядрото на вашия екип, задачата ви е да убедите тези хора във вашата визия и да ги мотивирате да ви последват.

Създайте среда, предразполагаща към успех

Когато говорим за среда, повечето хора си представят офиса или фирмената култура на компанията. Разбира се, това са две изключително важни неща за всяка компания, но има редица други фактори, от които зависи дали стартъпът ви ще бъде успешен. Може би най-важният елемент(и предвестник на споменатите по-горе два фактора) е финансирането. Няма как да реализирате визията си, ако не разполагате с нужния капитал. Моят съвет е да прецените каква сума ще ви бъде нужна, за да постигнете първоначалните си цели и да се позиционирате на пазара, и след това да я увеличите с между 30 и 100%, за да получите стойността, която в действителност ще бъде необходима за това.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *