Партньор на Проватон
 Тънката линия между добрата подготовка и безцелното отлагане

Тънката линия между добрата подготовка и безцелното отлагане

Сподели в

За да се подготви за ролята си в „Пианистът“, Ейдриън Броуди сваля 30 килограма, продава колата си, зарязва апартамента си в Ню Йорк и се премества в Европа с два куфара. Актьорът се учи да свири на пиано, оди на езикови уроци и не се срещна с никакви външни лица. Боруди се разделя и с приятелската си. В крайна сметка през 2003 г. той печели “Оскар” за най-добър актьор за тази си роля. Година по-късно обаче Броуди споделя пред в. „Гардиън“, че всичко това се е отразило изключително зле на психичното му здраве.

Много често чуваме, че екстремната подготовка дава на филмовите звезди и атлетите онова преимуществото, от което те се нуждаят, за да изпъкнат сред своите колеги и опоненти. В бизнеса обаче, границите са по-неясни. Започването на нов бизнес без каквато и да е било предварителна подготовка е повече от опасно, но същевременно с това отделянето на твърде много време за анализи и размисли може да забави твърде много целия процес и да ви постави в позиция, в която ще бъдете принудени да догонвате останалите.

Линията между отлагането и подготовката е трудна за дефиниране, а и различна за всеки човек. Ето как да намерите собствената си граница:

Изследвайте импулсите си

Ако искате да започнете бизнес, добре е да имате план, съдържащ стъпките, които трябва да предприемете. Имайки това предвид, ако сте провели 200 интервюта с потенциални клиенти, прочели сте 30 книги то темата и сте присъствали на повече от дузина конференции, то значи е време да направите стъпка назад и да осъзнаете, че вече сте навлезли в цикъл на отлагане.

Аз основах компанията си JotForm през 2006 г. Спомняйки си за тези години аз се сещам, че тогава отделях много време за задачи, които бяха напълно безсмислени и незначителни. През останалото време отлагах по-трудоемките и сложни задължения, които трябваше да изпълня. След като забелязах този модел, аз си зададох въпроса: „Какво точно отбягвам?“. Опитите ми да разбера причините за хроничното отлагане, на което бях станал подвластен, ми позволиха да създам реален план за действие.

Вместо да опитвате да „тичате срещу вятъра“, установете какво точно ви пречи да вървите напред. Имате ли в действителност нужда от повече време и информация? Ще ви помогне ли допълнителната подготовка, или просто си губите времето?

В крайна сметка стигнах до заключението, че има 4 основни причини, които карат човек да отлага. Разпознаването на виновника за вашите проблеми сред тях ще ви помогне да се върнете в правия път:

1. Чувствате, че сте в безизходица

Хората жадуват за удовлетворение на мига. Това е кодирано в нашето ДНК. Полагането на солидни основи обаче изисква време. Ако имате чувството, че сте застинали на едно място и не постигате никакъв напредък, то значи или сте твърде нетърпеливи, или сте се заседели твърде дълго в подготвителната фаза – и двете водят до отлагане.

За да се справите с този проблем, трябва да се фокусирате върху един въпрос: От какво имате нужда, преди да скочите в дълбокото? След като му дадете отговор, продължете с разбиването на задачите, които трябва да изпълните по-малки и лесно изпълними части. Празнувайте всеки ваш успех и продължавайте напред.

2. Чувствате се претоварени

Спомням си, че в първите дни от започването на моя бизнес аз много често се озовавах в една и съща поза – седнал, втренчен в списък със задачи, без да зная какво да правя. Понякога това означаваше, че в рамките на деня аз не правех абсолютно нищо полезно. Тази реакция обаче не е нито ненормална, ноти рядка. Истината е, че нашите умове могат да бъдат натоварени с ограничен брой задачи, преди да блокират.

За да се преборите с парализата, причинена от претоварването със задачи, може да използвате техниката на Ейми Джен Су, съосновател на коучинг компанищта Paravis Partners. Тя кара своите клиенти да си отговарят на два въпроса:

Кои са нещата, към които изпитвам интерес и страст?

Какъв е най-големия ми принос в работата?

Приоритетите ви трябва да се намират някъде върху плоскостта, където отговорите на тези два въпроса се пресичат. Внимавайте обаче с думата „страст“ – съвременната култура поставя тази концепция на пиедестал, но страстта не означава постоянно и безкрайно щастие. В крайна сметка, работа си е работа. Идеята е в това, че когато работите нещо, което ви е интересно, вие имате достатъчно мотивация и вдъхновение, за да преодолеете неприятните части от работата.

3. Страхувате се от провала

Страхът от провала често е замаскиран като т. нар. „продуктивно отлагане“. Тук подготовката се представя като предпазливост и разчетност. Ако чакате „перфектния момент“, за да започнете нещо, то вие просто отлагате нещата, защото се страхувате от възможността да се провалите. Същият този страх много често ни кара и да заровим глава в пясъка и да отбягваме работата, която трябва да бъде свършена.

В проучване от 2014 г., публикувано в European Psychologist, Катрин Краус и Александра М. Фройнд твърдят, че фокусирането на вниманието върху стъпките и средствата, вместо върху желаните крайни резултати при дадена задача, може да ви помогне да намалите желанието си да отлагате нещата, когато сте обзети от страх от провала.

4. Не харесвате работата

Започването на нещо ново никога не е лесно. Със сигурност ще има аспекти на работата, които ще харесвате, и такива, които ще мразите. При вторите има няколко варианта – да запретнете ръкави и да свършите работата възможно най-бързо, за да се захванете с нещо по-приятно, или пък да я делегирате на някой друг.

Ако делегирането не ви е по бюджета, то обърнете модела, предложен от Краус и Фройнд и се концентрирайте върху крайните резултати. Когато задачата е неприятна, мисълта за това, което тя ще ви помогне да постигнете, може да ограничи желанието за отлагане.

В крайна сметка най-важното е да бъдете искрени със себе си. Отлагането често е знак за това, че вие сте готови да продължите напред, стига да се решите да направите първата стъпка.

………………………

Айтекин Танк, основател на JotForm за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *