Партньор на Проватон
 Коварният саботьор

Коварният саботьор

Сподели в

Дори късметът да е изиграл роля, най-добрите лидери достигат до професионалните върхове благодарение на своите умения, решителност и увереност. Въпреки това, много хора, сред които и изключително успешни лидер, често се съмняват в собствените си способности и възможности. Неувереността може да бъде много коварен саботьор, който има потенциала да съсипе кариерата на дори най-можещите професионалисти. За това е важно да бъдете проактивни и да предприемете мерки в момента, в който усетите, че сте обзети от съмнения.  Ето 14 начина да прогоните всички колебанията от ума си:

Установете реалистична представа за себе си

Когато познавате добре силните и слабите си страни като лидер, вие придобивате по-реалистична представа за нещата, върху които трябва да работите, и за онези, с които се справяте добре. Това ви позволява да се фокусирате върху работата, вместо постоянно да се притеснявате и да чудите дали се справяте добре с това, което правите.

Извлечете максимума от грешките си, след което забравете за тях

Само хората, които са престанали да се развиват и да поемат рискове не правят грешки. Гледайте на грешките като на източник на и възможност за научаване на нови неща. След като си вземете нужните поуки, оставете неуспехите си в миналото и продължете напред.

Ограничете самокритиките

Не помагате на никой, като постоянно си обвинявате за отминали провали. Това води единствено до нови съмнения и несигурност. Вместо това окуражете себе си по начина, по който бихте насърчили служителите си.

Изберете си модел за подражание

Отделете специално внимание за намирането на лидер, на когото се възхищавате. Какви качества притежава той? Кои от тези качества притежавате и самите вие и кои са сферите, в които трябва да подобрите представянето си?

Празнувайте победите

Много често ние сме твърде заети с работата си, за да отделяме време на малките победи. Това обаче е голяма грешка, тъй като празнуването на тези победи е чудесен начин за повишаване на вашата увереност.

Синхронизирайте ума и тялото си

Отделяйте специално внимание на мислите си и на езика на вашето тяло, за да сте сигурни, че те не са в конфликт.

Не се фокусирайте само върху слабите си страни

Твърде много от нас отделят толкова внимание на недостатъците си, че забравят силните си страни – онези части от нас, които ни карат да се чувстваме уверени и да вярваме в себе си. Не правете тази грешка.

Излезете от зоната си на комфорт

Опитайте нещо, което не сте правили досега. Разширете мирогледа си и не си поставяйте изкуствени ограничения. Дискомфортът често води до растеж.

Бъдете добър към себе си

Способността да се отнасяте добре със себе си е изключително важно умение, от което има нужда всеки лидер. Проблемите със самочувствието се коренят в лошия навик да наказвате себе си за всяка малка грешка и да не си давате награди за успехите.

Не се съмнявайте в себе си

Ако сте стигнали до управленска позицията, то вашият успех не може да е пълна случайност. Ако другите вярват във вас, то не правете грешката да се съмнявате в себе си.

……..

 Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *