Партньор на Проватон
 Иван Портних: Работим, за да намалим още повече задръстванията във Варна!

Иван Портних: Работим, за да намалим още повече задръстванията във Варна!

Сподели в

Община Варна търси сътрудничество с бизнеса за разработване на туристически маршрути във Варненското езеро. Вече има готовност в тази посока, като на първо време маршрутът на корабчето за разходки може да бъде Морска гара – кв.”Аспарухово” – Белослав. Това заяви в интервю за предаването “Зала Пленарна” по Дарик кметът на Варна Иван Портних.

 

В “Аспарухово” ще могат да се разгледат паркът и музеят на открито, който ще бъде създаден по протежението на Аспаруховия вал. В Белослав ще могат да се посетят Музеят на стъклото и подводница “Слава”, която предстои да бъде превърната в музей, посочи Портних. Кметът обясни, че сътрудничеството с бизнеса може да стане под формата на публично-частно партньорство.

 

“Убеден съм, че 2020-а отново ще е година на развитие за Варна и това темпо на обновяване, което демонстрирахме, не само ще се запази, но и ще се увеличи”, изтъкна Иван Портних. Това ще стане и с 20-те проекта на Варна, които ще бъдат изпълнявани през 2020 г.

 

Първият от тях е рибарското пристанище “Карантината“. Строителните дейности във водата напредват и контурът е вече изграден, отбеляза кметът. Той е убеден, че портът и сградата ще се превърнат в една истинска атракция за Варна и любимо място за разходка за жителите и гостите на града. Ще има и рибен ресторант. Предвижда се и изграждане на атракционно рибарско селище, където ще се показва как се плетат мрежи.

 

Продължава работата по транспортни решения, които да намалят още повече задръстванията в морската столица. Общината ще стартира разяснителна кампания, в рамките на която ще бъдат припомнени правилата за движение в кръгово кръстовище. На практика задръстванията се получават заради неправилни действия от страна на водачите, отбеляза градоуправникът. Много е важно хората да ползват мигачи и да показват на останалите участници в движението своевременно накъде се движат. Това ще облекчи движението, смята Иван Портних.

 

“Факт е, че във Варна се строи активно. Факт е, че това презастрояване си е проблем, но то е заложено в годините назад и няма нищо общо с администрацията в предния й мандат”, коментира кметът на морската столица. Той добави, че много от имотните сделки се случват с инвестиционна цел, включително и от чужденци. Според Портних по никакъв начин увеличението с 0,4 % на данъка за придобиване на имот няма да се отрази на тенденцията. С генерираните допълнителни средства пък ще се подобри инфраструктурата.

 

“За 2020 г. пожелавам на всички здраве. А иначе си пожелавам да имаме условията и възможността за още повече работа и по-малко политиканстване. Виждаме, за съжаление, че много хора не са разбрали, че изборите са свършили и продължават с внушаването на някакви неистини, абсолютно неверни твърдения и спекулации със страховете на хората, включително и по отношение на водата”, заяви варненският кмет.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *