Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Всява се умишлено паника сред хората, вода за Варна и областта има достатъчно!

Стоян Пасев: Всява се умишлено паника сред хората, вода за Варна и областта има достатъчно!

Сподели в
Вода за Варна и областта има достатъчно. Някой спекулира със страховете на хората и всява умишлено паника. Това заявиха днес областният управител на Варна Стоян Пасев и шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов, предаде репортер на Varna24.bg.

Специална пресконференция бе свикана в областната администрация по повод нахлуването на общинският съветник Костадин Костадинов в областна управа вчера и искането на обяснения от Стоян Пасев дали областта е заплашена от водна криза.

Подклажданата от известно време теза от Костадинов и “Възраждане”, че водоизточниците, от които се захранва морската столица и областта са полусухи, както и агресивният стил на комуникация, бяха окачествен като опит за спекулиране, опит за всяване на паника и въвеждане в заблуждение на хората.

Вчера областният управител е изискал специална справка от ВиК Бургас, както и такава от водното дружество във Варна и днес за пореден път увери, че повод за притеснение категорично няма. Това заявиха неотдавна и от двете водни дружества във Варна и Бургас, а информацията бе потвърдена и от МРРБ.

Варна се водоснабдява от язовир Камчия и от карстовите извори в Девня. Относно качеството на водата от Девня Валентин Вълканов бе също категоричен, че то е отлично и няма повод за безпокойство. Той поясни още, че изворите съществуват от римско време, а дебитът им е около 3000 литра в секунда, като Варна има възможност да получава около 2000 литра в секунда. Към момента морската столица се захранва с около 250 до 300 литра в секунда от карстовите извори и 1300 литра в секунда от язовир Камчия.

Максимумът, с който е захранван града през летните месеци са 5 млн. кубика вода месечно, обясни Валентин Вълканов.

Стоян Пасев допълни, че през годините винаги досега нивото на язовир Камчия е било такова. Според справката, изпратена от ВиК Бургас общият обем на язовира е 233 550 млн. кубика вода, от които в наличност има около 160 млн. кубика, санитарният обем е 76 млн. кубика, а мъртвият обем 49 млн. кубика вода. Това означава, че има 65% от обема на язовира в наличност.

“Не знам защо от болната глава искат да прехвърлят на здравата, като правят съпоставка между Перник и Варна хората от “Възраждане”. На 100% ви заявявам, че криза във Варна няма и няма да има. Водата няма цвят, затова е добре партийно да не се спекулира с нея”, заяви Валентин Вълканов.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *