Партньор на Проватон
 „Таен посетител“ ще следи как се харчат пари за култура във Варна

„Таен посетител“ ще следи как се харчат пари за култура във Варна

Сподели в

На принципа „таен клиент“, но в случая-с „таен посетител“на арт събития, се наблюдава какъв е ефектът от тях за публиката и оправдано ли се харчат общински средства за култура. Това стана ясно от мониторинг на проектите, финансирани по фонд „Култура“в община Варна, който се осъществява съвместно от дирекция“Култура и духовно развитие“ и Икономическия университет във Варна.

В ролята на таен посетител влизат експерти и студенти, които наблюдават организацията на културните събития, реакцията и мненията на публиката, провеждат анкети с част от нея. През 2019 г. чрез фонд „Култура“ са отпуснати средства на общо 129 проектни предложения в различни сфери на културата и изкуството, посочи шефката на дирекция „Култура“ Антония Йовчева на първото заседание за годината на ПК“Култура и духовно развитие“ към ОбС. Най-голям брой са в направленията „Фестивали и конкурси“. 87% от предложените арт събития са насочени към хората в активна възраст, 16% -към младежи между 13 и 25 години и едва 6% -към деца.

Първата сесия за набиране на проектни предложения по общинския фонд „Култура“ ще бъде отворена на 8 януари 2020 г. Кандидатите за финансиране ще могат да подадат документите си по електронен път до 31 януари, а окончателните резултати ще бъдат обявени до 28 февруари 2020 г. И през тази година ще бъдат финансирани проекти по четири направления: „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество” и „Публики”. С приоритет ще са проектите, които представляват интерес за младата публика.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *