Партньор на Проватон
 Оставете ги да се научат на отговорност

Оставете ги да се научат на отговорност

Сподели в

“Кой е най-ефективният начин за подготовка на служителите за мениджърска позиция?“. Този въпрос е бил поставен пред потребителите на платформата за споделяне на опит и съвети Quorа.

От Inc.com цитират отговора на Питър Колис, съосновател и главен изпълнителен директор на Ethos Life:

Противопоставяйте се на желанието си да оправите нещата вместо вашите служителите, когато те сбъркат. Оставете ги да си носят отговорността. Възлагайте им ръководството на проекти, които не крият големи рискове, за да могат да свикнат лидерството. Важно е служителите ви да развият мениджърски навици и инстинкти и да придобият увереност в собствените си идеи. Ако служителят ви направи грешка в новата си роля на мениджър, трябва да го попитате какво смята да предприеме, за да се коригира. Дайте му възможност да поеме контрола в свои ръце. Всички правим грешки, въпросът е дали се учим от тях и дали ги използваме, за да се развиваме.

Важно е и да имате ясна и пълна картина за представянето на вашия служител в новата му роля на мениджър. В случая е важно да се отбележи, че отчетите и докладите, които той ви дава за напредък по проектите, които сте му възложили. Организирайте срещи с хората, които той ръководи. Задавайте им отворени въпроси, които да ви помогнат да разберете как се представя вашия служител в новото си амплоа. Неговият успех не се свежда само до резултатите, които той постига за компанията, но и до поддържането на добра фирмена култура и ефективна работа в екип. Отношенията между отделните членове на екипа и техния ръководител са от ключово значение за успеха на компанията, така че ако установите, че служителят ви не се справя в ролята на мениджър и не показва желание и готовност да се промени, то бързо намерете друг човек, който да поеме от него юздите на екипа, преди да е станало твърде късно и да сте изгубили редица талантливи и трудолюбиви хора.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *