Партньор на Проватон
 Едва 2% от туристите във Варна са посетили културните събития през 2019-а

Едва 2% от туристите във Варна са посетили културните събития през 2019-а

Сподели в

Културните събития във Варна през изминалата 2019 година са били посетени основно от граждани – 93%. Това стана ясно на днешната културна комисия в морската столица от годишния доклад по мониторинг и оценка на фонд “Култура”, предаде репортер на Moreto.net.

Данните показват, че 5% от посетителите са били временни жители, а едва 2% – туристи, с което се запазва тенденцията за спад от гости.

Според директора на културната дирекция към Община Варна – Антония Йовчева, за да се привлече интереса на повече чужденци трябва да се подпомагат повече чуждоезикови проекти, а събитията да станат част от туроператорските програми.

Като негативна тенденция, Йовчева отбеляза и липсата на превод на чужди езици. По думите й в рекламните материали на организаторите трябва да има информация поне на английски език. Културната дирекция ще се стреми да подпомага през тази година и повече проекти насочени към деца и младежи, тъй като статистиката показва, че по-голямата част от събитията са били ориентирани предимно към хората в активна възраст между 26 и 60 години – 78%. Едва 16% са били към младежи на възраст между 13 и 25 години и само 6% към деца.

През изминалата година от 129 проекти са били реализирани общо 122 с помощта на фонд “Култура”. Най-много средства са били отпуснати за Международния театрален фестивал “Варненско лято” – 110 000 лв., следван от Международния филмов фестивал “Любовта е лудост” – 50 000 лв., Европейски музикален фестивал – 45 000 лв., 28-ми Международен джаз фестивал “Варненско лято” – 30 070 лв., Международен литературен фестивал “Варна Лит” – 29 999 лв., 37-ми Фестивал на български игрален филм “Златна роза” – 25 000 лв. и др.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *