Партньор на Проватон
 Александър извади за трети път богоявленския кръст от леденото море във Варна

Александър извади за трети път богоявленския кръст от леденото море във Варна

Сподели в

Професионалният плувец Александър Николов извади преди минути за трети път светият богоявленски кръст от леденото море по време на ритуала на Първа буна

Младият мъж е сред редовните участници в надпреварата за кръста. Вадил го е през 2013 и 2014 година. Той е активен спортист, на 27 години е и пребори още 60 плувци, пробвали късмета си в традиционната надпревара на първа буна по повод ритуала за Йордановден. Символът на здравето и вярата бе хвърлен в морето от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Александър, който работи като IT специалист, е професионален състезател по плуване на ПСК “Черно море” и автор на национален рекорд по време на Световната купа по плуване в Берлин. Успехът за варненеца завоюва през 2017 година в кралската дисциплина 100 м свободен стил на 25-метров басейн, където той спря хронометрите на 48,76 сек.

След като днес извади кръста той пожела на всички много здраве и успехи. Винаги съм вярвал, че мога да се преборя за кръста в ледените води на Черно море. Въпреки леденият вятър и лошото време стотици варненци се струпаха на буната за да наблюдават надпреварата.

На церемонията присъстваха кмета на Варна Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на ВМС.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *