Партньор на Проватон
 Полезни лидерски навици за интроверти

Полезни лидерски навици за интроверти

Сподели в

“Kак един интроверт може да стане по-ефективен и уверен лидер?“. Този въпрос е бил зададен на потребителите на платформата за допитвания Quora – място в интернет, където хора споделят опита си и вдъхновяват другите да се учат и по-добре да разбират света.

От Inc.com цитират отговора на Стив Фарбър, основател и главен изпълнителен директор на The Extreme Leadership Institute:

Същестува погрешното схващане, че за бъдете вдъхновяващ и уважаван лидер, трябва да можете с голям ентусиазъм и апломб да поведете вашите „войски“ (служители) към някаква кауза, само и единствено чрез вашата харизма и неустоим магнетизъм.

Макар че екстровертите, или поне хората, които се вписват в традиционното ни разбиране за екстроверт, обикновено се справят по-добре, когато светлината на прожекторите е насочена към тях, това не е гаранция, че те ще убедят хората, на които говорят, в своите виждания и идеи. В действителност, има множество лидери екстроверти, които не спират да говорят, но по същество не казват нищо, което си заслужава да чуете.

Някои от най-вдъхновяващите лидери, които съм срещал през 30-годишната си кариера в различни сфери на бизнеса, са сговорчиви, тихи по природа и най-важното – автентични. Те са едновременно искрени със себе си и ангажирани с това да разбират нуждите, мечтите и проблемите на своите подчинени. Това е нещото, което ги прави велики. В крайна сметка желанието и способността да разбирате другите няма нищо общо с екстровертността и интровертността.

Така че, ако сте интроверт, моля разберете, че шансът да бъдете страхотен лидер не е по-малък или по-голям от този, който има един екстроверт: ето три лидерски навика, които могат да ви помогнат в тази насока:

1. Гледайте на вашата интровертно като на предимство, а не недостатък

Начинът, по който гледате на нещата, определя тяхната същност. Скорошно прочуване разкри, че по-малко интроверти достигат до високите етажи на управлението не заради някакви вродени недостатъци, а защото самите те вярват, че нямат място там.

„Въз основа на тези открития ни сме склонни да твърдим, че интровертите не достигат до управленски позиции толкова често, колкото екстровертите, защото те отделят повече време на самокритика и негативни мисли, които спъват лидерския им потенциал“, коментира един от изследователите, провели проучването.

2. Отделете повече време за размисъл и усамотение

Уединението може да ви донесе множество позитиви. То може да ви помогне да се възползвате от естествената си склонност да анализирате и разисквате ценностите, зад които стоите и целите, които преследвате. След това може да използвате новопридобитата си вяра в себе си и в идеите, които представяте, като източник на енергия и увереност в некомфортни социални ситуации, като например бизнес среща, презентация или конференция.

3. Отделяйте повече време за разговори на четири очи с членовете на вашия екип

Тези срещи може да отнемат повече време, но връзките, които ще изградите чрез тях, напълно си заслужават. Тези разговори ще ви дадат възможността да разберете повече за живота на всеки един от членовете на вашия екип. По този начин вие ще разберете какъв правилния подход, за всеки индивидуален служител и какво трябва да направите, за да му помогнете да успее в начинанията, с които се е захванал.

………….

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *