Партньор на Проватон
 Валентин Вълканов: Вода за Варненска област има, дори през 2020-а година да не падне и капка дъжд!

Валентин Вълканов: Вода за Варненска област има, дори през 2020-а година да не падне и капка дъжд!

Сподели в

Вода за Варненска област има, риск от безводие е невъзможен! Това заяви в отворено писмо до Varna24.bg Валентин Вълканов, управител на “Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД.

Ето какво сподели шефът на водното дружество:

“Във връзка със зачестилите спекулации за опасност от настъпване на безводие на територията на Варненска област, “Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД заявява:

Варна и областта са осигурени с питейна вода за битови нужди и риск от безводие не съществува, дори и през 2020-а година да не падне и капка дъжд.

Неморално и безотговорно е хора, които нито нямат дори бегла представа от организация на водоподаването, да си позволяват да всяват тревога сред гражданите с твърдения, които нямат нищо общо с действителността.

А тя – действителността, във Варна и областта е следната: 40 на сто от захранването на Варна с вода е от карстовите извори в Девня – водоизточник с практически постоянен дебит от Римско време. В момента от там към абонатите във Варна се подават между 300 и 400 литра в секунда, като възможностите за подаване са до 3000 литра в секунда. Т.е. – водоснабдяването на Варна и на част от областта могат да бъдат гарантирани само от там за неограничен период от време.

В язовир Камчия, който е другият водоизточник на абонатите на “ВиК – Варна”, наличното количество в момента е в състояние да обезпечи изцяло потребностите за месеци в условия на пълна суша.

Към момента няма населени места на територията на областта, в които да има режим на водоподаването.

В тази връзка ръководството на “ВиК – Варна” настоява да се сложи край на всякакви опити за спекула със страховете на хората и за сметка на едно стабилно работещо дружество”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *