Партньор на Проватон
 В понеделник Варна тържествено ще отбележи Богоявление

В понеделник Варна тържествено ще отбележи Богоявление

Сподели в

Кръстът ще бъде хвърлен от Първа буна и в кв. “Аспарухово”

И тази година Варна ще отбележи 6 януари Богоявление (Йордановден). Програмата в понеделник ще започне в 8,30 ч. с литургия в Катедралния храм “Св Успение Богородично”. От 10 ч. на площад “Св. св. Кирил и Методий” (пред Катедралата) ще се проведе военен ритуал – благославяне на частите и техните бойни знамена.

 

В 10,30 ч. ще се тръгне на шествие през площад “Независимост”, бул. “Княз Борис I”, площад “Антон Новак” (на входа на Морската градина) до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където в 10,50 ч. ще бъде отслужен военен ритуал с полагане на венци и цветя по повод 172 г. от рождението на революционера.

 

Последната спирка е Първа буна на варненския плаж, където от 11,30 ч. ще започне Великия Богоявленски водосвет и хвърляне на Христовия кръст в Черно море.

 

Паралелна програма на Богоявление предстои и в кв.”Аспарухово”. Началото на празника ще бъде даден в 9 ч. със Св. литургия в храма “Св. Цар Борис I”. В 11,30 часа с литийно шествие празнуващите ще се отправят към кораба “Академик” (канал Море-езеро), а от 12,10 до 12,30 ч. ще бъде отслужен водосвет и освещаване на всемирните води, след което смелчагите ще скочат за кръста в студените води на Черно море.

 

Бройката на желаещите да скачат ще бъде ограничена до 30 души, с цел предотвратяване на инциденти. Записването ще става в самия ден между 10,30 и 11,30 ч. на борда на кораба “Академик”, където ще бъдат извършени необходимите медицински прегледи.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *