Партньор на Проватон
 Спокойно, само спокойно!

Спокойно, само спокойно!

Сподели в

В определен момент от своята кариера всеки мениджър си задава въпроса: „Какъв тип лидер трябва да бъда?“. По-добре ли е да бъда „добряк“, които всички служители харесват, или строг и авторитете ръководител, който всява уважение и понякога дори страх?

Макар че в последните много компании се фокусират върху изграждането на по-приветлива и позитивна фирмена култура, много от най-популярните лидери в нашето общество все още са от редиците на „строгите“ ръководители, като това допринася за утвърждаването на стереотипа на неуморния визионер, който не се задоволява с резултати, различни от перфектните.

Истината обаче е, че лидерите не могат да бъдат разделяни само на „строги“ и „добряци“. Дан Робъртс, главен изпълнителен директор и съосновател на Scout Alarm, привлече наскоро вниманието ми с различна категория – спокойният лидер.

Робъртс вярва, че „спокойният лидер“ създава работна среда, която прави работниците по-щастливи и продуктивни в дългосрочен план. Според него това се дължи на 4 причини:

Спокойният лидер предизвиква уважение и доверие у другите

Робърст споделя, че в неговата компания от служителите се очаква да сами да проявяват инициатива и да дават предложения за конкретни проекти.

„Макар че смятам себе си за спокоен лидер, това не означава, че не се интересувам от случващото се в компания и от резултатите, които постигат моите служители. Идеята е, че аз вярвам достатъчно в техните способности и им давам нужната свобода, за да изпълняват задачите си по начина, по който намират за ней-добре“, казва той.

На базата на този модел на работа ефективността на служителите зависи изцяло от личните им качества и способността им да коват собствената си съдба.

Много често мениджърите опитват да контролират всеки аспект от работата на своите служители, но според Робърт малките компании трябва да се научат да назначават хора, които могат да се справят със задълженията си без постоянно да бъдат наглеждани и насочвани в различни посоки от своите ръководители.

Спокойната работна атмосфера насърчава сътрудничество

Ако ръководителят ви е спокоен и позитивен, то това ще се отразя на цялата работна среда и ще помогне на служителите да се чувстват в безопасност и насърчени да си сътрудничат със своите колеги. Когато служителите познават колегите си на по-лично ниво, те се чувстват по-комфортно да споделят своите идеи и виждания.

„Когато е съчетана с ефективна комуникация между членовете на екипа, средата, насърчаваща сътрудничество, създава условия за по-гладко и безконфликтно протичане на работния процес в сравнение с по-строгите и йерархични структури“, казва Робърт.

Спокойното лидерство насърчава креативността

Знаете ли какво още насърчава спокойното лидерство? Креативността!

„Когато служителите знаят, че гласът им се чува от останалите, те са по-склонни да споделят интересни и необичайни идеи. Изобилието от различни гледни точки е от ключово значение за успеха на всяка компания“, казва Робъртс.

Спокойните лидери печелят доверие чрез прозрачност

Спокойните лидери осъзнават, че не може един човек да бъде натоварен с всички отговорности в компания. Това разбиране върви ръка за ръка с вярата, че лидерът трябва да бъде възможно най-прозрачен в комуникация със своите служители, защото това помага за изграждането на доверие и лоялност.

Според Робърт споделянето на важна информация и включването на всички членове на екипа в процеса на взимане на решения кара хората да се чувстват като неразделна част от нещо по-голямо и ги мотивира да дават най-доброто от себе си.

…………….

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *