Партньор на Проватон
 Направете си дигитален детокс

Направете си дигитален детокс

Сподели в

Днес да кажеш, че си пристрастен към своя смартфон и се нуждаеш от почивка е почти клише. Но ако мислите за дигитален детокс, помислете отново. „Дигитален детокс“ е популярен термин за ограничен период от време без телефон, компютър, iPad, за да възстановите умствените си сили и да се върнете към хора и дейности, които наистина цените.
Неотдавна Джин Сахади от CNN заяви, че висшите ръководители все повече бягат от дигиталните технологии до места, където могат да прекарват време на открито, да спортуват и да медитират.
В новата си книга „Дигитален минимализъм“ професорът от университета в Джорджтаун Кал Нюпорт обяснява защо се провалят тези дигитални детоксикации, насочени към освобождаване от манията за технологиите. Подобно на предишната му книга „Работя с главата си“, новата помага да се намалят ежедневните разсейвания, така че да имате време и внимание да работите върху важните за вас неща.
Като алтернатива на дигиталния детокс, проф. Нюпорт предлага процес, който той нарича „цифрово почистване“. Ето как работи: отделяте 30 дни, за да си починете от технологиите, които обсебват живота ви. Използвайте това време за изследвания и преоткриване на дейности, които смятате за значими, а в края на почивката ще усетите, че се замисляте повече върху това каква стойност ви носят всички модерни устройства и как ще ги използвате в бъдеще.
Разликата между детоксикацията и почистването е, че вие не се отказвате рязко от технологиите и след това да се връщате към тях обратно. Вместо това използвате почивката като отправна точка, за да промените трайно отношенията си с технологиите.
Помислете как да приложите системата за домашен ред и прочистване на Мари Кондо към цифровите технологии. Не се лишавайте от нещата, поставяйки ред вкъщи, който ще съсипете, когато се събудите. С цифровото почистване можете да разберете до каква степен разчитате на цифровите технологии.
През декември 2017 г. Нюпорт покани хората да опитат цифровото почистване и по негови данни над 1600 души са участвали в този потребителски експеримент. В. „Ню Йорк Таймс“ дори публикува статия за експеримента в Нюпорт, отбелязвайки че повечето от участниците признали, че вече имат нови хобита като рисуване и писане.
В книгата си Нюпорт пише, че хората били изненадани да научат до каква степен техният дигитален живот е претъпкан с рефлекторно поведение и натрапчиви мисли. Затова професорът съветва потребителите да сменят технологиите с други дейности, за да предотвратят чувството на безпокойство и скука, в чийто капан могат лесно да попаднат.
„Към края на процеса на почистването, трябва да преоткриете дейностите, които ви носят истинско удовлетворение, позволявайки ви уверено да изградите по-достоен живот – живот, в който технологията играе само спомагателна роля за по-значимите цели“, отбелязва проф. Кал Нюпорт.

Източник: Business Insider
Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *