Партньор на Проватон
 Пренареждането във Варна провокира вълнички. “Тъстовете” пак са в джаза, но ББ ще раздели “касичките” от ползвателите

Пренареждането във Варна провокира вълнички. “Тъстовете” пак са в джаза, но ББ ще раздели “касичките” от ползвателите

Сподели в

Изборите затвърдиха статуквото във Варна. ГЕРБ има кмет и мнозинство в Общинския съвет по старата схема и само един нов знаков играч – Бранимир Балачев.

“Тъстовете” пак са в джаза. Тяхната група в Съвета е на практика втора политическа сила след ГЕРБ в мнозинството и го бетонира.

Кметът Иван Портних се “еманципира” от “Тъстовете” пета година и… Пейчо Пейчев, първи заместник-кмет, да не би да не е близък с Красимир Маринов, лидер на Групата?!

Тодор Иванов, заместник-кмет, да не би да не е в час, че “Тъстовете” кадруват в Билдинга?!

Всъщност новото е, че Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет, сочен като близък до евродепутата Емил Радев, усили позициите си.

Балабанов е добре представен пред Бизнеса – от групата “Варна” до близки на знакови червени фигури топ бизнесмени.

Пренареждането в корпоративното и политическо Задкулисие на Варна минава по тази писта и провокира вълнички в Съвета, но всичко се решава в няколко кабинета в Билдинга.

Тодор Балабанов се превръща в “кмета в сянка” – той одобрява проектите за идеалния център на Варна, представя ги на кмета и ги прокарва през Съвета.

“Варна гейт” ли? Всичко е бизнес. Близките до Емил Радев бизнесмени си уреждат проектите, до “Позитано”20 – също.

Евродепутатът от ГЕРБ е дискретно подкрепян от знакови червени фигури, които реализират кадровите си схеми и през тази “поста” – освен чрез Балабанов и Портних.

Всъщност има една промяна – лидер на групата на общинските съветници на ГЕРБ е Бранимир Балачев, но това на практика разширява позициите на “Тъстовете”.

(Според близки до кмета Иван Портних източници Красимир Маринов-Тъста е предложил той да бъде сред първите в листата на ГЕРБ и да стане председател на групата.)

“Бранимир Балачев ще се превърне във варненския Орлин Алексиев”, коментира червена общинска съветничка, но това като че ли е пресилено – Орлин Алексиев е сред първата тройка босове на София.

“Емил Радев е предвидил роля за Балачев – да бъде нещо като Фуше на Борисов във Варна и острие, но и дубльор, на Балабанов”, коментира работодател на червената съветничка.

Така вместо да бъдат “еманципирани” от Билдинга “Тъстовете” не само запазиха, но и разшириха позициите си и делят властта с групата на Емил Радев. (Ролята на Балачев в двата кръга е “банкенска”). Схемата е образцово клиентелна и симбиозна.

“Всичко е прекалено нагласено, за да остане така. Бойко Борисов ще се намеси и ще пренареди фигурите в движение като в СОС, когато софийските играчи поискат големите проекти”, коментира източник от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Очевидно засега ББ изчаква да се оформят клиентелните схеми за усвояване на бюджета през проектите и поръчките, за да раздели “касичките” от ползвателите във Варна и ресурсът да се връща в София без загуби по трасето като при предишни мандати на ГЕРБ.

Тактически това може да означава включване в играта на неговия пиар мастър Красен Кралев като паритет на Емил Радев, а стратегически – обезпечаване на коалицията ГЕРБ-СДС на регионално равнище с представителство в екипа на кмета и усилване на ролята й в Мнозинството.

bgsniper.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *