Партньор на Проватон
 Иван Портних: “Министерски съвет преведе 25 милиона за бул. “Левски”. МРРБ отпусна 15 милиона лева за свлачището “Трифон Зарезан”

Иван Портних: “Министерски съвет преведе 25 милиона за бул. “Левски”. МРРБ отпусна 15 милиона лева за свлачището “Трифон Зарезан”

Сподели в

Кметът на Варна Иван Портних съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна, че правителството е превело на общината над 25 750 000 лева. Средствата са изразходвани за строителството на новия булевард „Васил Левски” и са върнати в общинския бюджет. Той информира, че със съдействието на ръководството на МРРБ са осигурени и 15 милиона лева за реализирането на проекта за укрепването на свлачището на „Трифон Зарезан” с изграждането на естакада. Строителството започва в началото на 2020 година.

 

За успехите на изтеклия мандат:

 

“Подхванахме и решихме теми които с десетилетия не са били докосвани. “Стадион Спартак”, Дупката в центъра на Варна. Не искам да спекулирам с тази тема, но никой не смееше да посяга в района на Максуда. Виждаме как сега изглежда този район, погледнете снимките от там само преди три години- каза Портних. “Разликата е огромна и този процес ще продължи и през следващата година”- допълни той.

 

За видеонаблюдението:

 

„След дълги преговори придобихме активите на австрийската фирма „Ефкон АГ” , де факто на нулева цена, като разход за общината”- каза Иван Портних коментирайки сагата с видеонаблюдението в морската столица. Камерите са работещи и в момента, работим по интегрирането им към цялостното видеонаблюдение което е изградено и се изгражда в момента, каза още той:

 

“Ние нямаме сериозен инфраструктурен обект който да не включва компонента видеонаблюдение. Всичката техника и камери ще бъдат интегрирани в една система, командния център на която ще бъде разположена в така известната сграда на Стоматологията на бул. “Съборни”. Естествено сигнал ще имаме и от МВР. Ще продължим да надграждаме на системата не само по пътищата и пешеходните зони, тъй като тя играе превантивна роля и по отношение на криминалния контингент.”

 

Иван Портних призова и за по сурови санкции срещу нарушителите на Закона за движение по пътищата, тъй като според него сегашните не играят достатъчно дисциплинираща роля. Община Варна също е инициатор за нови промени в закона, така че тези които не се съобразяват с правилата, да носят по тежки последствия.

 

За икономическата зона край Аксаково:

 

Започнахме този проект с община Аксаково, 9000 дка, минахме предварителните съгласувания със съответните министерства. Общия устройствен план на Аксаково беше одобрен от общинския съвет там и буквално преди празниците беше внесен в министерството на околната среда. Надявам се, че до няколко месеца, ще има влязъл в сила ОУП и с подкрепата на правителството, ще започне изграждането на инфраструктурата на тази икономическа зона.

Според Портних университетите ще захранват с кадри бъдещите предприятия, които ще се ситуират в икономическата зона. Интересът към нея е нараснал, инвеститорски интерес е налице и поради факта, че правителството се ангажира с изгражда на автомагистрала “Хемус” като е осигурило средствата за довършването и.

 

За задълженията на фирма “Градски транспорт” и ще бъде ли повишавана цената на билета:

 

„Цифрите които се размахваха, като задължения на общинския превозвач „Градски транспорт” към днешна дата не са такива и то в позитивна насока”, каза кмета на Варна. Според него върви трансформация в дружеството, при преминаване от хартиен носител към електронна билетната система, като този процес, ще продължи още няколко месеца, докато хората започнат да използват магнитните карти, които правят системата много по ефективна. Иван Портних не отговори директно дали ще се повишава цената на билета, като напомни, че принципал на Градски транспорт ЕАД е общински съвет.

 

(бел. ред. За Радио Варна миналата седмица, председателя на Общински съвет Варна Тодоро Балабанов каза, че този въпрос не стои на дневен ред, въпреки, че цената на билета от 2007-ма година не е променена, а разходите се повишават многократно, като най- тежкото перо е за възнаграждения.)

 

За презастрояването и контролът:

Има малко намаление на приходите от продажба на общинско имущество. Това е така защото решихме, покрай този бум на строителството, да намалим сделките с общински имоти и по този начин, макар и малко, да не допринасяме до презазстрояването което се случва. Този проблем става все по голям, за всеки един от нас, варненци.

 

Според варненския кмет, проблемите с презастрояването са заложени години назад, със Закона за реституцията и връщането на земята в реални граници. След това проблемът е задълбочен с приемането на Общия устройствен план. За пример Портних посочи районът около Паметника на Българо- съветската дружба. “В ОУП там са заложени едни параметри, буквално на неограничено строителство. Няколко пъти лично с мой подпис съм спирал подобни строежи. Но тъй като закона е на страната на подобни инвеститори, които влизат в съда с плана на ОУП-а, те в крайна сметка и печелят обжалванията.”

 

Забавянето на процеса, не го спира. Тази спекулация, че този бум на строителството се случва заради сегашната администрация е абсолютна неистина. Там където сме могли, където сме имали правно основание и възможност ние сме ограничили тези процеси- с отстояние, етажност, височина- каза още Портних.

 

За данъчното бреме и ще има ли увеличени налози:

 

Според кмета на община Варна, във Варна, за разлика от други градове, единствения данък който ще бъде увеличен е данъка за придобиване на имущество, който е еднократен и не засяга всички лица, а само тези които в конкретната година имат сделки с недвижими имоти или с МПС.

 

Иван Портних: Една от най коментираните теми на последната сесия беше “повишаването на данъците”. Трябва да напомня, че за миналия мандат бях поел ангажимент да не повишаваме данъците и удържах на обещанието си. Сега в цялата страна, в големите градове върви процес на повишаване на данъците. Това което ние направихме, че на база разчети и оптимизиране на общинския бюджет, единственото което ще повишим е данък придобиване на имущество. данъците които касаят варненци на ежегодна основа си остават непроменени.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *