Партньор на Проватон
 И Гърция припознава домашното насилие като сериозен проблем

И Гърция припознава домашното насилие като сериозен проблем

Сподели в

Гърция също се нарежда сред държавите, които припознават домашното насилие и насилието над жените в семейна и работна среда като сериозен обществен проблем.

Докладите за домашно насилие в страната са нараснали с 34,5 на сто между 2014 и 2018 г. През миналата година са докладвани 4722 казуса, като жените представляват 66,3 на сто от жертвите.

Информацията на гръцката полиция идва ден преди Международния ден за борба с насилието над жени, който е в понеделник, 25 ноември.

По повода офицери от полицейските управление в южната ни съседка разпространяват листовки, които да повишат информираността по въпросите за домашното насилие, злоупотребите и търговията с женска плът.

В центъра на Атина в събота се проведе митинг за правата на жените, а в понеделник редица кметства ще бъдат осветени с оранжева светлина.

В Солун представители на общинския приют за малтретирани жени ще бъдат на площад “Агия София”. Там те ще предлагат подкрепа и съвети на желаещите.

В София на 25 ноември също ще се проведе протест срещу насилието над жени. Шествието е под надслов “Докато има насилие, борбата продължава” и ще тръгне от пл. “Независимост” в столицата.

Според организаторите полово-базираното насилие е неразривно свързано с други обществени проблеми като криза на обществените услуги, включително здравеопазване, расизъм, липса на подкрепа към хората в неравностойно положение, хомофобия и трансфобия.

Участниците в шествието ще настояват за по-сериозна превенция, в която чрез реформи в образованието и образователни кампании да бъдат изкоренени стереотипните виждания за ролята на половете.

Сред исканията е и осигуряване на защита и подкрепа на преживелите насилие чрез откриване на повече крайно необходими кризисни центрове за жертвите на домашно насилие и насилие, основано на пола.

Организаторите искат също държавна политика, основаваща се на принципа на половото равенство, в която е разпозната увеличената уязвимост на жени от общности с нисък достъп до обществени услуги, жени в неравностойно положение и бедни жени.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *