Какви кадри се търсят най-много във Варна в момента?

Какви кадри се търсят най-много във Варна в момента?

През октомври в бюрата по труда продължава търсенето на кадри в туризма, но и за образователната сфера.

Хотелите, които функционират целогодишно в областта, търсят хора, тъй като наетите работници от чужбина и вътрешността на страната вече са се завърнали по родните места.

През октомври продължава да има много обявени места за работа в училище. Търсят се специалисти по български език и литература и по математика.

Това коментира пред “Нова Варна” Божидар Михайлов – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в морската столица.

Много голям е броят на обявените свободни работни места в сферата на услугите – търсят се много продавач-консултанти, бармани и сервитьори Освен тях работодателите изпитват нужда от инженерни и медицински кадри и от строителни работници.

Според последните официалните данни 1,8% е нивото на безработицата във Варна към края на месец август. 2,9% пък е нивото ѝ в областта. И двете цифри показват спад в сравнение с миналата година.

„Тази година отчетохме най-голям спад в последните години на безработицата, не сме имали такива нива“, коментира Михайлов.

Според него от една страна, това е добре, но от друга – конкуренцията липсва и трябва да се търсят варианти нови хора да се регистрират в бюрата по труда. Към момента регистрираният брой безработни за Варна е около 3000, а в областта са 6000.

През август трима души са се конкурирали за едно работно място.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *