ISSA акредитира за първи път българско училище по ветроходство

ISSA акредитира за първи път българско училище по ветроходство

Административният съвет на Международната асоциация за ветроходни училища  ISSA  включи варненското ветроходно училище Good Captain by Go Get Sport в своя официален списък, в който могат да бъдат приети школи по яхтинг и уиндсърф от всяка точка на света. Изискването това да се случи е всички кандидати да получат одобрение и да покрият стандартите на асоциацията.

Крайното решение се взима въз основа на оценка, поставена след посещение и обстойна проверка на специално изпратен от организацията инспектор, който стриктно следи за качеството на преподаване, оборудването и условията на безопасност.

След акредитацията на школата по ветроходство, са добавени нови курсове, които покриват възможно най-високите стандарти за яхтинг образование. Всички те са наложени от Международната асоциация за ветроходни училища, която е създадена още през 1969 година в Лондон.

“Възможността за получаване на морска квалификация от ISSA е огромен напредък за развитието на яхт културата в България, а освен това е и прекрасна възможност за всички онези, които искат да се занимават професионално с ветроходно плаване“, казва инструкторът Максим Гасумянц.

“Обученията по плаване вече ще са на едно доста по-различно ниво от провежданите досега в България“ , твърди Максим.  Ето и част от тях:

Базов курс по ветроходство + ISSA Екипаж на яхта

Тези два курса са с обща продължителност 6 дни, но могат бъдат изкарани поотделно, а допустимата минималната възраст за записване е 10 години. Всеки курсист, който завърши и двете ветроходни обучения, вече няма да е само пътник на борда, а ще може да участва активно в управлението на ветроходна яхта като компетентен и пълноправен член на екипажа.

Курс ISSA Крайбрежен капитан

Капитанският курс на ISSA трае около 14 дни, като по-голямата част от него се изкарва във ветроходна практика. Минималната възраст за записване е 16 години и е необходим предварителен опит като пълноправна част от екипажа на най-малко един ветроходен круиз. Крайбрежен капитан със сертификат от ISSA може да управлява ветроходна яхта с дължина 24 метра на разстояние до 22 морски мили от брега.

Издаваните от ISSA сертификати за правоспособност са международно признати и с доживотна давност. Благодарение на Максим Гасумянц и Анастасия Исаева /главни инструктори и основатели на школата/, такова свидетелство може да получи всеки, завършил курс в Good Captain by Go Get Sport и взел изпита за покриване на съответното ниво на компетентност.

Компанията Good Captain by Go Get Sport специализира дейността си в обучението и курсовете по ветроходно плаване. Aктивно стартира своята дейност през 2018 година. В школата преподават инструктори, професионални спортсмени и кандидати за майстори на ветроходния спорт. Главната насока, в която работи екипът, е създаването на нов формат училище по ветроходство, чиято основна цел е яхтинга за удоволствие, както и професионално обучение.

ISSA (International Sailing School Association) е международна организация с нестопанска цел, която предоставя рамка от общи стандарти за качеството и безопасността в училищата по ветроходство и уиндсърф по целия свят. Стандартите на ISSA се прилагат еднакво, както за сертифицирането на курсисти, така и за  акредитирането на инструктори по ветроходно плаване и уиндсърф от всички нива на компетентност.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *