Партньор на Проватон
 Как да разпознаете лошия шеф още при първата ви среща

Как да разпознаете лошия шеф още при първата ви среща

Сподели в

Ако някога сте работили за шеф, който кара Церсей Ланистър от „Игра на тронове“ да изглежда мила и компетентна, то много добре знаете колко важно е да имате добри отношения с вашия ръководител.

Макар и в крайна сметка да не спечели Железния трон в хитовия сериал на HBO, Церсей оглави анкетата на сайта ни Monster.com, в която попитахме нашите читатели на кой персонаж от „Игра на тронове“ прилича най-много техният шеф. Церсей спечели цели 25% от гласовете, като респондентите, оприличили ръководителя си на златокосата кралица, описват шефа си като жаден за власт и манипулативен, но също така и като амбициозен и смел. На второ място е Тирион Ланистър, които анкетираните свързват с качества като убедителен, компетентен и амбициозен. Малко притеснително е третото място, което заема Сандор Клегейн, известен още като „Хрътката“, на когото опреличават шефовете си 16% от респондентите. Те смятат, че агресивното поведение и конфликтната личност на Клегейн наподобяват стила на управление на техния ръководител. Тук определено става въпрос за сериозен проблем. Как обаче може да избегнете ситуацията, в която се оказва, че работите за подобен човек?

На първо място, трябва да знаете, че когато кандидатствате за работа задачата ви не е само да се представите добре, за да се харесате на потенциалния ви работодател, но и самите вие да си изградите представа и оценка за човека, за който ще работите, ако спечелите мястото. Ако сте останали с лошо впечатление от потенциалния си бъдещ шеф след интервюто за работа, то това означава, че дори и да изглежда като перфектната възможност, приемането на тази оферта за работа може да не е правилното решение за вас.

Ето няколко знака, за които трябва да внимавате при първата ви среща с потенциалния ви бъдещ шеф:

1. Той закъснява

Окей, нека първо му дадем кредит на доверие – може би е закъснял за срещата с няколко минути заради трафика в града. Случва се. Ако обаче чакате между 15 минути и половин час, за да срещнете с вашия интервюиращ, то това е знак, че той не цени вашето време.

„Това е индикатор, че шефът ви има егоистични наклонности и лоши обноски“, казва Дана Кейс от Calabasas. „Идеята тук е, че всичко започва когато той е готов. Времето на другите няма значение“, добавя тя.

2. Той не ви слуша

Ако интервюиращият ви гледа постоянно през прозореца, проверява часовника или телефона си, прекъсва ви докато говорите и изглежда отегчен до смърт, то това може да бъде знак за бъдещите отношения, които ще имате с шефа си, ако приемете работата.

„Това са признаци за липса на търпение и неуважение, които ще бележат работата ви в тази компания, ако решите да работите с този човек“, казва Кейс.

3. Той е краен песимист

Ако интервюиращият не спира да говори лоши неща за компанията, последния служител, който е заемал предлаганата позиция, или за неговите колеги, приемете това за знак, че потенциалния ви бъдещ шеф не е особено позитивна личност. Той може да смята, че просто споделя с вас полезна информация за фирмата и екипа, но всъщност този негативизъм е израз на вътрешните му убеждения и чувства.

„Ако той се изнервя лесно и покаже негативни емоции още при първата ви среща, то това е ясно предупреждение за бъдещето“, казва Роми Нюман, президент и съосновател на Fairygodboss.

„Ако той не може да държи под контрол емоциите си за 30 или 60 минутно интервю, как мислите, че ще се държи с вас през останалото време?“, пита тя.

4. Той е себеобсебен егоист

Въпреки че вие сте човекът, който е интервюиран, вашият потенциален бъдещ шеф не проявява никакъв интерес към това, което имате да кажете. „Ако вашият интервюиращ говори само за себе си и постоянно пренасочва вниманието към собствените си успехи и постижения, това е признак за висок нарцисизъм“, казва Нюман.

Интервюиращият трябва да се интересува повече от това дали сте правилният кандидат за позицията, отколкото върху търсенето на признание за собствените си постижения.

„Шефът, който има нужда от постоянно подхранване на егото не е човек, за който искате да работите. Вместо да подкрепя и помага на екипа си, той непрекъснато ще търси признание и одобрение за всичко, което прави“, добавя още Нюман.

5. Той не е харесван от другите

Отидете на интервюто за работа 10 минути по-рано, за да наблюдавате атмосферата в офиса. Как си взаимодействат хората? Изглеждат ли щастливи и услужливи или нещастни и конфликтни? Ако имате възможността, вижте как потенциалният ви бъдещ шеф се държи със своите подчинени. Ако те изглеждат уплашени и стресирани от контактите си със своя шеф, то имате проблем.

6. Интуицията ви казва, че нещо не е наред

Ако след интервюто имате съмнения за предлаганата работа, компанията или потенциалния ви бъдещ шеф, трябва да се доверите на интуицията си.

„Истинските лидери мотивират и вдъхновяват хората около тях, така че ако се чувствате изтощени и разочаровани след интервюто, това е знак, че тази позиция не е за вас“, казва Нюман. „Разбира се, първите впечатления могат да бъдат подвеждащи, така че ако не сте сигурни за работата поискайте още едно интервю. Ако и след него имате същото чувство на несигурност и притеснение, то трябва да послушате интуицията си и да откажете офертата“, добавя тя.

…………..

Елана Лин Грос за Monster.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *