Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Минералните ни каптажи могат да превърнат Варна в Карлови Вари с целогодишен туризъм

Стоян Пасев: Минералните ни каптажи могат да превърнат Варна в Карлови Вари с целогодишен туризъм

Сподели в
Минералните водни източници са безценно богатство за Варна и областта. Тяхното пълноценно използване може да ни превърнат в Карлови Вари, а градът ни да се радва на активен целогодишен туризъм. Това сподели за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

“След дългогодишни битки успяхме да приемем Закона за водите, който касаеше изцяло Варна и Добрич. Знаете, че това е едно голямо подводно езеро, което обхваща двете общини и нямаше как една от тях да го стопанисва. Сега с промените в закона, Община Варна може да бъде бенефициент и да стопанисва тези води. Знаете, че водата е изключително държавна собственост. В момента тече процедура по прехвърлянето на всички каптажи с минерална вода на територията на Община Варна и област Варна. Те са 140 на територията на областта, а за Варна са 72 каптажа с минерална вода, от които се ползват само два.

Не зная как е допуснато през годините това национално богатство да не се използва пълноценно. Защо не Варна да стане като Карлови вари и да имаме развитие на четирисезонен туризъм, каквато е и идеята на кмета на Община Варна.

В момента текат процедурите, изборите ще спънат донякъде тази процедура, тъй каттрябва наредба на Общинския съвет и решение от него. Трябва да се ситуира ново предприятие в Община Варна, което да стопанисва тези минерални източници. Така или иначе имаме идея, принцип и пример от Община Бургас, тя е готова вече с тяхната наредба. Няма да има никакви пречки Община Варна да стане стопанин на тази вода. Знаете, че минералния басейн на “Червеноармейска” се пълни с питейна вода, което е недопустимо от бюджета на Община Варна да отиват 2,5 млн.лв. за отопление и пречистване на питейна вода, при условие, че на 6 метра има каптаж с минерална вода, който е на самоизлив в морето. В случая, както се казва, “вода газим, жадни ходим”.

Пълен оптимист съм, че от следващата година ще започнем сериозно да работим за това тази вода да се овладее и да започне да се използва за отопление на обществени сгради, училища, детски градини и в частния бизнес.

Достатъчно минерална вода има, 48 градуса е температурата на водата, с лековити качества. Можем да правим много басейни, аквапаркове, балноелогични комплекси. Говорим за развитието на СПА и балнео туризъм във Варна”, коментира Стоян Пасев.

Повече вижте във видеото!

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *