Партньор на Проватон
 „Контролираше ме. Живеех в паника”: историята на жена, шпионирана през смартфона ѝ

„Контролираше ме. Живеех в паника”: историята на жена, шпионирана през смартфона ѝ

Сподели в

Допреди осем месеца Лаура (използваме друго име по молба на потърпевшата) не може да направи каквото и да е през телефона си без знанието на своя приятел.

Нейната история ни разказва EL PAIS, като се оказва, че все повече хора се оказват в същата ситуация на нов вид виртуален тормоз от страна на половинките си.

Вече бившият приятел на Лаура вижда всяко едно съобщение, което тя изпраща, всяка нова снимка на телефона ѝ, всяка публикация, която хареса в социалните мрежи.

Освен това той знае къде се намира тя във всеки един момент, чува всеки един неин разговор, вижда какво търси, чете, разглежда в интернет.

Бившият приятел на Лаура е инсталирал специално приложение за шпиониране на собствения ѝ смартфон без тя да забележи.

Източник: iStock/Getty Images

„Живеех в постоянна паника”, споделя тя.

Приложението, което бившият на Лаура инсталира, дава достъп до обажданията, приложенията, галерията, електронната поща на съответния смартфон срещу сумата от пет евро на месец.

Премиум версията дава дори още повече възможности за следене на смартфона, на който е инсталирано самото приложение, включително записване на обаждания, четене на чатове в Уотсап и Тиндър, триене на данни и контакти от телефона.

Приложението остава скрито от историята на смартфона, на който е инсталирано, така че шпионираният човек няма как да разбере, че го подслушват. Така се посочва в уеб страницата на продукта.

Източник: iStock/Getty Images

Това, което се случва на Лаура обаче, не е изолиран случай.

Група от изследователи от Университета в Корнел, Университета в Ню Йорк и Технологическия израелски институт открива десетки достъпни приложения от този вид на пазара.

26-годишната Лаура започва да излиза на срещи с бившия си, като в същото време все още има интимна връзка с негов близък приятел.

„Постоянно казваше, че не може да ми има доверие, защото щом съм постъпила по този начин с приятеля му, то значи ще сторя същото и с него”, споделя Лаура.

„Първоначално бяха съвсем безобидни разговори. С времето обаче прерасна в едно обсебване, от което не можех да се отърва. Искаше да знае какво правя и къде ходя непрестанно. Искаше да повтарям, че казвам истината за всяко едно малко нещо. Ревността беше главното нещо в ежедневието ни”.

Източник: iStock/Getty Images

По думи на Лаура с напредването на връзката им, която продължила две години, тя правела все по-малко неща.

„Не публикувах почти нищо в социалните мрежи. Загубих толкова много приятелства”, споделя тя.

„Когато си пишех с някого, той постоянно стоеше до мен и наблюдаваше. След известно време ме помоли за всичките ми пароли. Не исках да му ги дам, но тогава се ядоса и каза, че не може да ми има доверие, така че все пак му ги казах. Създадох си нови профили в социалните мрежи, за да имам поне малко лично пространство. Не правех нищо лошо или нередно с никого, но исках да се чувствам малко свободна и поне да мога да комуникирам с приятелите си”, спомня си Лаура.

Бившият на Лаура живеел в страх от това, че тя се вижда с друг човек.

Източник: iStock/Getty Images

„Веднъж го хванах да ми рови в телефона, излизайки от банята. Каза, че го е взел, за да види колко е часът. Записваше си всеки един телефонен номер, който ме търсеше. Знаеше всички хора, които добавям в приятели във Фейсбук и ми искаше обяснение за всеки един мъж в моя профил. Дори ме накара да изтрия от приятели голяма част от тях”.

Ситуацията излизала все повече извън контрол. В един момент бившият на Лаура знаел неща, за които тя никога не му е разказвала преди.

Тогава Лаура започва да подозира, че нещо се случва. Свързва се с една испанска неправителствена организация, която се бори срещу виртуалния тормоз. Те успяват да разберат, че на телефона ѝ има инсталирано приложение за проследяване, през което някой контролира всичко, което тя прави.

Източник: iStock/Getty Images

За инсталирането на това приложение е нужно само веднъж съответният човек да се добере до телефона ви.

Това, което притеснява експертите е, че все повече млади двойки имат подобни проблеми, а ревността е най-вече стимулирана от епохата на социалните мрежи.

Повечето жертви на подобен вид виртуално насилие са жени, но сред тях има и мъже.

Подобен вид приложения не са незаконни, защото тяхната първоначална целева аудитория са родители, които да могат да следят активността в интернет на своите деца.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *