Партньор на Проватон
 Варненският свободен университет става столица на танца

Варненският свободен университет става столица на танца

Сподели в

При голям интерес премина първата танцова работилница по български фолклор, организирана от специалност “Хореография” на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. В нея се включиха любители на българските ритми от цялата страна. Сред най-активните участници бяха танцьорите от танцовите колективи “Пламък” от Бургас, “Балканика” от Горна Оряховица, “Лазур” от Бургас, “Пендара”, “Настроение” от Аксаково и “Фолклорна магия” от Стара Загора.
В продължение на три дни и на три сцени във Варненския свободен университет, танцьорите усвояваха нови стъпки и комбинации под ръководството на преподавателите от специалност “Хореография“ на Варненския свободен университет – д-р Ивайло Иванов – хореограф на Академичния танцов театър на ВСУ “Черноризец Храбър“ и доц. д-р Катя Кайрякова, която е и главен художествен ръководител на Ансамбъл “Шумен”. Част от упражненията води Марио Егов – директор и хореограф на известния в страната професионален фолклорен ансамбъл “Странджа”. Всеки от преподавателите показа традиционни, но непопулярни хора, а клубовете обогатиха репертоара и уменията си.
“Нека младите хора да учат хореография, да учат български народни танци, да запалят българския народ да танцува! По-хубаво от това няма”, коментира Деница Желязкова, ръководител на школа за народни танци “Фолклорна магия” в Стара Загора.
“Благодаря за възможността да се учим от такива професионалисти, като преподавателите във Варненския свободен университет. Надявам се, че фолклорната работилница ще стане традиция, сподели Богдана Тодорова – танцьор в клуб “Пламък” в Бургас.
Петър Петърчев, който е ръководител на танцов фолклорен клуб “Балканика“ от Горна Оряховица, и завършва специалност “Хореография – български народни танци“ във ВСУ, допълни, че университетът дава изключително добри познания за българския фолклор и танц, а новите елементи и хора, които танцьорите усвоиха по време на работилницата, ще бъдат включени в конкурсния репертоар на клуба.
От 9 до 11 август Варненския свободен университет посреща осмото международно издание на Summer Salsa Fest, организиран от танцова школа “Маламбо” и ВСУ “Черноризец Храбър”. Тридневният танцов маратон отново ще е със специалното участие на студенти и преподаватели от специалност “Хореография“. Доц. д-р Мария Кърджиева е подготвила мастър клас по народни танци, а Академичния танцов театър ще представи шоу програма. Зад “Маламбо“ стоят имената на Мария Лилянова и Мартин Бозуров – възпитаници на специалност “Хореография – съвременен танцов театър“ на Варненския свободен университет. ВСУ се подготвя да посрещне над 1000 участника, които ще танцуват салса, бачата и кизомба на няколко сцени.
В бакалавърските програми на ВСУ “Черноризец Храбър” се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели и др. В магистърските програми “Хореографска режисура и арт мениджмънт“ и “Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство“, студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата. Преподавателите в професионално направление “Музикално и танцово изкуство“ и са сред водещите професионалисти в България и пазители на българското фолклорно наследство.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *