Партньор на Проватон
 С книга на море: Пет предложения от Петър Денчев

С книга на море: Пет предложения от Петър Денчев

Сподели в

В рубриката “С книга на море” всяка седмица ще ви запознаваме с петте предложения на съвременен български автор за летни книги.

Той непрекъснато балансира между изкуствата. Познат е и в света на театъра, и в този на литературата, като и в двете сфери има редица номинации и награди.

Писател и театрален режисьор, Петър Денчев е от онези творчески личности, за които винаги има повод да се говори, защото непрекъснато създава нещо ново. Зад гърба си има безброй представления в театри из цялата страна, сборник с разкази и три романа. Последният от тях – „Малкият бог на земетръса” (изд. „Жанет 45″, 2019), може да ви държи будни до късно и да ви накара да си задавате безброй въпроси дълго след затварянето на финалната страница.

И ако ние си представяме тихо слънце с питие на плажа и книга в ръка, обгърнати от звука на вълните и аромата на морето, то лятото за Петър Денчев няма да е толкова кротка почивка.

В началото на юни на сцената на ДТ “Стефан Киров” в Сливен се появи представлението му „Козметика на врага” по едноименния роман на белгийската писателка Амели Нотомб. То ще може да се гледа от новия сезон – на 26 септември и 10 октомври в ДТ “Стефан Киров” в Сливен. Влиза и в рамките на фестивала „Синелибри” и ще се играе на сцената на Театър „Азарян” в София на 15 октомври.

Това, разбира се, не е всичко, което предстои на Петър Денчев в следващите месеци. В момента работи по пиесата „Асансьорът” от Георги Марков, която ще има своята премиера в София в началото на октомври. Подготвя и драматизация на романа „Хоро” от Антон Страшимиров.

Междувременно нахвърля щрихи и за нова книга. „Отдавна ме занимава въпросът за старостта и разрушаването на архаичното знание, наследено от митологията, приказките, дори от идеологиите на 20 век във века на дигиталното. Много бих искал да пиша от името на стар човек”, казва той за предстоящия роман.

Възползвахме се от кратките мигове време между един негов ангажимент и следващия, за да го попитаме за неговите книжни препоръки за лятото. Ето кои са те и защо избира точно тях:

“Платформата” от Мишел Уелбек

Въпреки че този роман излезе от печат пред повече от 18 години, а на български беше преведен само две или три години по-късно, тази книга остава един от най-дълбоките размишления за това как се отнасяме с другия. Въпреки че Уелбек рисува един свят, който се доближава до утопията – свят, в който общественият копнеж вече не е в консумацията, в духовното познание или пък в постигането на кариера, а в познанието на любовта – всъщност това е нашият свят. Място, в което удоволствията на тялото са бързо избледняващи спомени, илюзии, които си създаваме, за да играем според правилата на социалните очаквания спрямо нас. Прекарах точно една седмица с този роман преди няколко дни на плажа – в бавно и задълбочено четене. Четете бавно, защото романът описва толкова много социални типове и характери, ситуации, които са близки до парадокса, но толкова реални. В това се крие и майсторството на този роман – в улавянето на антропологическото и превръщането му в екзистенциален разказ на сексуалното.

“Напълно изгубили себе си” от Карън Джой Фаулър


Тази книга е вълнуващо пътуване в семейното минало и разкъсващ разказ за порастването; за намирането на житейски фокус, за търсенето на прекъснатите пътеки, за намирането на душевния мир. Сюжетът преминава през множество обрати и разказва за вълнуващото търсене на един член на семейството, който е изчезнал. Който, както се оказва по-късно, не е съвсем човек.

“Картографии на бягството” от Емануил А. Видински


Когато прочетох за първи път “Картографии на бягството” на Емануил А. Видински, си помислих, че това е книга за есента. Само че това въобще не е така. Вътре има няколко парчета, които могат да ви пренесат във вълнуващи интровертни светове, а какво по-любопитно от това – седейки на плажа или на пейка в парка да се озовете направо в екзистенциалните дилеми на някой, който търси своите устои. Приятна, с меланхоличен тон, със сигурност ще ви донесе различни усещания в горещите дни.

“Книга за Уна” от Фарук Шехич


“Книга за Уна” е едно от най-психеделичните произведения в съвременната босненска литература, което говори по поетичен начин за травмата, за разпадането на живота и събирането на неговите парчета. Книгата противопоставя войната и мирния живот като контрастни и силно несъвместими. Фарук Шехич е изключително поетичен автор, използващ множество внушителни природни картини. Почивката не е означава непременно да се отдадем на леки четива. Тази книга ще ви даде много по-различно естетическо измерение на летните дни.

“Бели зъби” от Зейди Смит


Епичният роман на Зейди Смит проследява емигрантски нишки във Великобритания, преминавайки през социален разрез на тяхното съществуване. Вълнуващо четиво, което не само дава познание и различни гледни точки, но и доставя онова плътно разказваческо удоволствие на читателя, което обикновено свързваме с класическата литература.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *