Партньор на Проватон
 Монтират 22 зарядни станции за електромобили в синята зона във Варна

Монтират 22 зарядни станции за електромобили в синята зона във Варна

Сподели в
Снимката е илюстративна. Източник: Econews

31 нови зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат монтирани във Варна. 22 от тях ще бъдат за обществено ползване и ще бъдат разположени в обхвата на синята зона. Останалите девет ще се ползват от служителите на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ и ще се намират на територията на паркинга за неправилно паркирани моторни превозни средства в южната промишлена зона. Сред улиците в централната част на града, на които ще има зарядни станции, са „Дрин“, „Кракра“, „Цар Асен“, „Братя Миладинови“, бул. „Съборни“.

За поставянето на зарядните станции има издадени разрешения от Община Варна, становища на „Електроразпределение  Север“ АД и одобрени инвестиционни проекти. Стойността на инвестицията, която ще бъде вложена, е 759 500 лева без ДДС.

Целта е да бъде изградена и въведена в експлоатация система за зареждане на електромобили във Варна, което да доведе до повишаване качеството на инфраструктурата и насърчаване ползването на този екологичен метод за придвижване.

Планираният срок за изграждане на интелигентната система за управление е една година. Изпълнителят ще бъде ангажиран с пълната поддръжка на компонентите на системата през следващите 3 години от въвеждането й в експлоатация. При повреда времето за реакция трябва да бъде един работен ден, ако става въпрос за подмяна на оборотно оборудване, 3 работни дни -за подмяна на техника и 21 работни дени – за подмяна на специфичен елемент.

Изграждането на системата е част от проект за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили, финансиран от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Предвижда се собствениците на електрически автомобили да ползват синята зона и да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно. Това е записано и в новата Наредба за организация на движението на територията на община Варна.

По последни данни регистрираните в България електрически и хибридни моторни превозни средства са 7 246, като изцяло електрическите автомобили са 741. За последните пет години е отчетен ръст от над 600% на регистрираните у нас хибридни и електрически автомобили.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *