Партньор на Проватон
 И днес във Варна може да бъде разгледана фото изложбата “Таляна”

И днес във Варна може да бъде разгледана фото изложбата “Таляна”

Сподели в

Фото изложбата, посветена на близкото исторически минало на Варна, е разположена на площада пред “Дом на архитекта” между улица “Преслав” и „Мусала“, напомня Moreto.net. Тя ще бъде преместена утре на друга локация в града.

Сред фотографиите може да се види известната сграда на хотел Мусала. Построен през 1927 година, посетителите скоро започнали да го наричат “Перлата на Черно море”. Освен представените красиви сгради, има някои интересни моменти, които са запечатали ежедневието на хората във Варна. Местни рибари, момичета след карнавал, членове на спортен клуб, пожарникари и занаятчии, реклама на филм от 1929 година и не на последно място рок концерт на плажа. Всяка фотография пази духа на миналото и ни напомня как са живели хората преди и какви са били техните ценности.

Вдъхновението на организаторите е процъфтяването на Варна в началото на XX век. Пазари, банки, хотели, ресторанти, католическа църква, джамия и местни занаятчийски магазини – почти всичко е можело да се посети на тогавашната главна улица на града “Преславска”. Поради локацията ѝ в близост до пристанището и между турската, гръцката, арменската и еврейската махали улицата е била населено място, където хората са имали възможността да закупят стоки от риба до елегантни шапки по последна мода, както и да общуват с другите граждани. На улицата човек все още може да открие някои от най-красивите архитектурни шедьоври, останали от архитект Дабко Дабков и от скулптора и архитект Кирил Шиваров.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *