Партньор на Проватон
 7 безценни сутрешни навика, които могат да променят живота ви

7 безценни сутрешни навика, които могат да променят живота ви

Сподели в

Бог дава на този, който става рано“– мъдростта на тази пословица се потвърждава от изследване на Университета в Лайпциг, според което „чучулигите“ са по-инициативни от „совите“.

Но за да бъдем успешни личности, не е достатъчно само да ставаме рано, а да  умеем да създаваме позитивно настроение и да планираме правилно приоритетите, така че най-важните да вършим най-напред.

Защото какъв е смисълът да сме ранобудни, като прекарваме началото на деня в леглото и пред телевизора? Важно е да си изградим полезни навици, да приучим и децата на тях. Това може би не е много лесно, но пък е много ценно:

Съставете си план за вечерта

Това, разбира се,  не е сутрешен ритуал, но е навик, който безусловно увеличава сутрешната продуктивност. Когато имате план за следващия ден, ще обмислите отрано как да спечелите време за задачите, които се надявате да свършите през него, и да подходите най-ефективно. Подгответе продуктите за закуска, направете си кратко разписание кога кои неща да свършите.

Изглежда лесно, но когато се доберем след работа у дома, и ни се иска само да се изтегнем на дивана, се иска страхотна самодисциплина, за да помислим за утрешните ангажименти.

Ставайте много, много рано

Извинете, „сови“, но се налага да промените житейския си ритъм. Лаура Вандеркрам, експерт по тайм-мениджмънт и автор на книгата „Какво правят преди закуска най-успешните хора“, цитира анкета с 20 топмениджъри, според която 90% от тях в делниците стават преди 6.00 ч.

Например генералният директор на PepsiCo Индра Нуйи се буди в 4.00 ч. сутрин и се появява в офиса не по-късно от 7.00. Един от най-успешните мениджъри на света – директорът на компанията Disney Боб Айгър става в 4:30, за да успее да почете, а генералният директор на Twitter Джак Дорси — в 5:30, за да потича за здраве. Вероятно за мнозина звучи ужасно, но ако свикнете да си лягате по-рано, ще си изградите и навик за ранното ставане. Което ще се отрази страхотно на вашата продуктивност.

Правете гимнастика

Сред нас има някакъв процент свръххора, които, едва отворили очи, с бодра стъпка се отправят към тренажора (възможно е и просто да умеят да лъжат). На повечето хора рано сутрин не им е до упражнения, но е факт, че това време на денонощието е идеално за спорт.

Ако направите няколко упражнения преди всичко останало, разсънвате и тялото, и ума си. Дори най-заетите хора могат да намерят 15-20 минути за раздвижване, а най-добре – около 45 минути.

Шефът на Xerox Урсула Бернс има занимания с личен треньор два пъти седмично в 6:00. 44-ият президент на САЩ Барак Обама започва всеки свой ден с кардио тренировка, а прочутият предприемач Джак Дорси, за който вече ви споменахме, прави три повторения на седемминутен комплекс от упражнения. „Всички те са невероятно заети хора и щом намират време да спортуват, значи е наистина важно“, коментира Вандеркрам.

Започнете с най-важното

Тихите сутрешни часове, когато никой не ви пречи са чудесен момент да се съсредоточите над най-важните си проекти. Освен това, ако се заемете с тях сутринта, това е гаранция, че времето ще ви стигне и никакви непредвидени обстоятелства – деца, началници, колеги, няма да ви попречат да направите всичко необходимо.

Вандеркрам дава пример с бизнес аналитик, чийто ден бил така претрупан от внезапни съвещания и други задачи, че тя не успявала да свърши нищо важно. Тогава прекроила деня си и започнала да мисли за ранните сутрешни часове като за време, отделено на работа над най-важните и трудоемки проекти, за да може да се съсредоточи над тях.

Целият текст прочетете на noviteroditeli.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *