Партньор на Проватон
 21 души са станали жертва на трафик на хора във Варненско през 2018 г.

21 души са станали жертва на трафик на хора във Варненско през 2018 г.

Сподели в

Ромки продължават да продават новородените си бебета в Гърция

Продължава тенденцията за трафик на бременни жени, които продават бебетата си зад граница. Това каза Димитър Василев – гл. експерт „Секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора”, дирекция “Превенции” в Община Варна на среща с журналисти. По данни на МВР този вид сексуална експлоатация е предимно доброволно предлагана. Сигналите са за жени от ромските махали на Варна, с. Каменар и Провадия, които пътуват до Гърция в напреднала бременност, за да продадат бебетата си там. Профилът им показва, че това са хора с изключително ниско ниво на интелигентност, неграмотни, готови да задоволят битовите си нужди на цената на новородените си деца.

„Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е“, каза Петя Атанасова – председател на Сдружение „Младежка инициатива за устойчиво развитие“, която обобщи  резултатите от кампания за превенция на трафика на хора. Провежда се за втора година и е с подкрепата на Община Варна, Дирекция „Превенции“, местната комисия за борба с трафика на хора и в партньорство с Бюрото по труда, КТ „Подкрепа“, студентските съвети към университетите и Асоциацията на студентите медици в България. Какви са капаните при наемането на работа в чужбина, какви са механизмите на въвличане и как да се предпазят чакащите на изхода на страната ни – това включват информационните материали, разпространявани чрез брошури, както и по Интернет. 33% от участниците в анкета, проведена с помощта на студенти от ИУ Варна посочват, че биха се хванали на работа без договор. Преди 10 години процентът на хора, отговарящи по този начин беше 47% – каза още Петя Атанасова.

Банери с подобно съдържание са информирали по страниците на всички партньори, каза Кирил Савов, който е подпомогнал кампанията. Резултатите от проведената реклама във Фейсбук  показва 65 000 обхванати потребители на мрежата на възраст 18-35 г. 2074 от тях са последвали линка, за да се информират реално. Почти 60% от тях са хора на възраст 25-35 години. Повечето са мъже, предимно от големите градове. След сексуалната експлоатация, която води в негативната класация за трафик на хора, на второ място е трудовата.

21 души са станали жертва на трафик на хора в Област Варна през 2018 година, по данни на Районна прокуратура, подчерта Димитър Василев. През 2017 г. те са били 24. Всичките са жени. При някои от случаите се налага ползването на международна правна помощ, но заради дългия период на разследване, повечето от жертвите губят интерес да участват в процес. Това предполага да се потърсят механизми за засилване на връзката между правоохранителните органи и изпълнителната власт. Досъдебните производства за трафик на хора през 2018 г. са били 18. От тях 4 са нови, приключени са 15. Има 15 решения, два прокурорски акта, осъдени са трима души. От тях един е в затвора, един изпълнява условна присъда и един е осъден да плати глоба от 19 000 лв. Общата констатация на всички организатори и партньори в кампанията е, че има чуваемост за този вид престъпление, но ако хората нямат близки, пострадали от трафик на хора, не считат, че този проблем може да ги застигне, каза още Василев.

Специалистът посъветва тези, които смятат да работят в чужбина, да се поинтересуват на сайта на Бюрото по труда за условията и стандартите за работа в различните страни. По този начин те биха избегнали недоразумения и опити за измама. В кампанията е включена гранична полиция от летище Варна, както и мрежата от доброволчески клубове във варненските училища, които вече са 12.

Ели Маринова

Снимки авторът

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *