Партньор на Проватон
 Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

Сподели в

Делфините подгониха сафрида, разчита се на чернокоп и лефер

Чернокоп и лефер наесен – това са надеждите за улов на рибарите от Варна. Те вече вадят пълни мрежи с чернокоп с опция за още по-сериозна слука. Това лято обаче се размина с големи пасажи сафрид. На лодките хванаха малко и… толкова. Майстори на чепаретата успяха да се отчетат, но също твърде скромно. Въдичарите наблегнаха на гюмюш, хамсия и кая, по-мераклиите се „закотвиха“ на стария железен мост на пътя за кв. „Аспарухово“.

Други пък поради отсъствие на сафрид решиха, че могат да избият чивия, хвърляйки за харип. Братовчедът на карагьоза действително имаше присъствие на пристанището и сериозно наедря. Специалистите го хващат нощем, на светлината от стълбовете край пристана, която привлича рибите.

Леферът все още е бутиков, понякога го вадят край Кабакум. Там предишни години имаше отлични резултати в улова на сафрид – на плувка с морски червей.

Според рибари липсата на сафрид се дължи на увеличената популация от черноморския делфин. Допълнително от екоминистерството съобщиха, че през тази година намаляват смъртните случаи на този морски бозайник. Запознати довериха на Медийна група „Черно море“, че делфините вече са 16 000 и нагоре, а преди 4 петилетки броят им стигал максимум 1000.

Борис Проданов

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *