Партньор на Проватон
 Премиера във Варна: Мода среща Джаз в новия спектакъл на Димитър Бодуров

Премиера във Варна: Мода среща Джаз в новия спектакъл на Димитър Бодуров

Сподели в

Шестото издание на RADAR Festival Beyond Music ще се проведе в дните от 9-ти до 11-ти август във Варна, като по традиция фестивалът ще представи на своята публика проекти, отвъд познатото, които срещат музиката с разнообразни артистични форми. Основен акцент в RADAR 2019 е проектът MIXING VANITY, чиято премиера ще се състои на 10-ти август от 19:30 часа в залата на Градска художествена галерия.

Джаз, електроника, театър, мода и видео арт са основните елементи в проекта MIXING VANITY, а суетата е главен герой. Представлението изследва границата на нарцисизма със смирението и многозначността на красотата. Един комплексен наратив по идея на пианиста и композитор Димитър Бодуров, който събира впечатляващ екип от артисти.

Димитър Бодуров е роден във Варна пианист и композитор, живеещ и творящ над 10 години в Амстердам – гражданин на световната джаз сцена. Само тази година участията му в България включиха сцените на A to Jazz, откриването на Международния джаз фестивал във Варна преди броени дни, на който представи колаборацията между неговото Бодуров трио и тромпетиста Итамар Борочов. Европейските у изяви през този сезон включватнов проект с  Мирослав Петков и Йорген ван Райен съответно първи тромпет и първи тромбон в оркестъра Концертгевау, издаване на соловия му пиано албум, както и концерт с Бодуров трио и известния норвежки саксофонист Тригве Сеим, и вокално трио Авигея на фестивал Music Meeting в Холандия.

MIXING VANITY е най-мащабният проект, появявал се на сцената на RADAR до този момент, който описва в пълнота идеята на фестивала и желанието за запознаване с изкуството отвъд всичко познато.

„Музиката не произлиза от музиката. Тя е саундртака на живота, огледало на вселената. Тя се храни с други изкуства и с човешки истории. Изкуствата са просто различни изразни средства на една и съща енергия . Моето изкуство е музиката и тя ми е достатъчна, но не изключвам което и да е друго изкуство да бъде въвлечено.“ – споделя Димитър Бодуров по повод Mixing Vanity и новото предизвикателство, наречено мултидисциплинарност.

За главната роля Бодуров кани безкрайно интересната и очарователна актриса и модел Ирмена Чичикова, позната от фимите “Аз съм ти” на Петър Попзлатев и “Виктория” на Майа Виткова. Последният пълнометражен филм с нено участие, „Не ме докосвай” на Адина Пинтилие спечели наградите „Златната мечка” и тази за „Най-добър дебютен пълнометражен филм” на 68-ия филмов фестивал Берлинале през 2018-та година. Провокация, изследване и удоволствие – това са трите основни момента, заложени в мотивацията за участието на Ирмена в проекта MIXING VANITY.

За музикалните пейзажи ще се грижат Росен Захариев, тромпетист, възпитаник на Ротердамската консерватория и Бостънския музикален колеж Бъркли и Димитър Семов на барабани, свирил със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци като Чарлз Папазов, Тони Джоунс, Чико Фрийман. Към блестящия екип добавя имената на дизайнера Нели Митева, създател на Иван Асен 22 – концептуална платформа за представяне на млади прогресивни модни дизайнери и на Александър Гергинов, основател на моден бранд Ham & Eggs и на визуалния артист Владислав Илиев от Phormatik Visual LAB.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *