Партньор на Проватон
 16 иновативни училища във Варна през учебната 2019/2020 г.

16 иновативни училища във Варна през учебната 2019/2020 г.

Сподели в

16 варненски учебни заведения, три от които частни, фигурират в списъка на иновативните училища в България за учебната 2019/2020 година, одобрен на днешното заседание на правителството. Общият брой на одобрените иновативни школа в страната е 395 – в 133 населени места в 111 общини в 28 области. Сред варненските училища са математическата гимназия, търговската, хуманитарната, IV езикова гимназия, Първа езикова гимназия, гимназията по туризъм, средните училища “Найден Геров”, “Гео Милев”, основните “Йордан Йовков”, “Петко Рачов Славейков”. Спрямо миналата учебна година иновативните училища в морската столица са с две повече.

Мотивите за решението са в резултат на представените от училищата в Министерството на образованието и науката училищни проекти за иновации, приети от педагогическите съвети и одобрени от родителите на учениците, включени в проекта.

Чрез различни иновации училищата ще подобряват качеството на образованието в тях. Нововъведенията са насочени към разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване.

Описаните иновативни процеси в училищните проекти за иновации ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

В Комисията за иновативните училища участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *