Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Навсякъде край Варна вече пламна чумата! Изгоряла гора може да стане площадка за загробване

Стоян Пасев: Навсякъде край Варна вече пламна чумата! Изгоряла гора може да стане площадка за загробване

Сподели в

Нормално е да има реверанс от няколко дни при изколването на прасетата в задния двор, тъй като стопаните им са предимно възрастни хора и не могат да се справят за часове. Това коментира за Varna24.bg областния управител на Варна Стоян Пасев по повод на заповедта до края на днешния ден всички частни прасета в област Варна да бъдат убити и прибрани по фризерите. Ето какво още каза областният управител на Варна:

 

“Кампанията тече доста отдавна, знаете, че беше въпрос на време да влезе Африканската чума по прасетата и в България, ето че влезе, вече сме пред епидемия и то доста голяма. Днес, доколкото ми е известно, са засегнати още два свинекомплекса в Свищов и Силистра. Това е в непосредствена близост до Варна. В самата област Варна нямаме регистриран случай, освен този, който беше първият в България. С тази акция за изтребване прасетата в задния двор се вземат превантивни мерки. Сега с тази заповед, спусната от министерството, отново се разпорежда да се изколят домашните прасета в 20-километровата зона около всеки свинекомплекс да няма прасе, което се отглежда без необходимите биологични условия.

 

Знаете, че прасетата в задния двор не са регистрирани. Затова днес е срокът всички стопани да си заколят прасетата, за да могат да ги приберат по фризерите и да си ги консумират, за да не се изправим пред хипотезата на колегите от съседните области да обявяваме бедствено положение, да ги убиваме и заравяме. Ясно е, че въпреки сроковете е пожелателно всички прасета да бъдат изколени днес. То е ясно, че екипите са с ограничен ресурс и едва ли ще успеят да обходят всички домакинства. Предполагам, че ще се даде някакъв толеранс на хората от ден два, защото мнозина от тях са възрастни хора и трябва децата им да им помогнат. Голяма част от тези хора нямат къде да ги съхраняват, значи трябва да осигурят и фризери. Знаете, че във Варненско има няколко свинекомплекса с по 50 000 прасета, още няколко по-малки. Навсякъде са взети превантивни мерки, но и в тези свинекомплекси, където чумата влезе днес, също бяха взети такива мерки.

 

Явно хората са преносител или фуража, с който се хранят животните.

 

2350 прасета бяха към миналия петък по справка в заден двор, които подлежат на изколване. Големият проблем ще възникне, ако трябва да намерим площадки за загробване. На много места има подпочвени води, където са набелязани терените. Наясно сме, че това е екологична бомба. Навсякъде край Варна вече пламна епидемията, трябва да спасим свинепроизводството в областта. Търсим опция от горския фонд, имаше една изгоряла гора, където евентуално може да стане площадка за загробване, ако се наложи.”

 

Какво още каза Стоян Пасев вижте във видеото!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *