Партньор на Проватон
 Дойдох, видях…искам да напусна

Дойдох, видях…искам да напусна

Сподели в

Нов шеф, нови колеги, нов офис и нова култура – първите няколко седмици в новата работа трябва да бъдат един от най-интересните и вълнуващи периоди във вашата кариера. Понякога обаче нещата стоят по по-различен начини. Понякога всичко това води до ситуация, в която две седмици след като сте били назначени вътрешният ви глас продължава да крещи „Мразя тази работа!“. Това е моментът, в който трябва да се научите как да напуснете работа, която току що сте започнали.

Макар че по данни на Бюрото по статистика на труда в САЩ средното време, което всеки служител прекарва на едно работно място, е 4,2 г., има множество причини, които могат да ви накарат да напуснете работа по-рано. Може да сте попаднали на ужасен шеф или пък да сте станали жертва на една от онези оферти, при които предлаганата позиция и условия на работа изобщо не отговарят на действителната работа, която вършите в компанията. Друга, напълно основателна причина да напуснете новата си работа, дори и нещата да вървят добре, е ако сте получили много по-добро предложение от друг работодател.

Каквато и да е причината да искате да си тръгнете, бързото напускане може да има сериозни последици. Никой не иска да изгаря мостове с потенциални работодатели, особено по подобен начин, така че трябва да сте наясно с възможните последствия от едно подобно решение:

Репутацията ви в индустрията ще понесе щети

„Ако работите в малка, но тясно свързана бизнес общност, новината за вашето неочаквано напускане ще се разпространи светкавично“, коментира Райън Кан, основател на The Hired Group.

Ако се стигне дотам, в бъдеще мениджърите в индустрията могат да гледат на вас с негативно око, което да усложни допълнително търсенето на работа.

Колегите ви може да ви намразят

Когато напускате без предупреждение, вие оставяте след себе си работа, която трябва да бъде поета от вашите колеги. Много вероятно е това да допринесе за изграждането на лоша репутация сред хора, с които може ви се наложи да работите отново в бъдеще.

Може да ви се наложи да направите финансови жертви

Тук всичко зависи от конкретните условия на вашия договор, но има голяма вероятност да не изгубите определена сума пари, които са били обвързани с конкретно време, прекарано в компанията.

От другата страна на уравнението обаче са ползите от ранното напускане на неподходяща работа, които не са никак малко. В допълнение към това, че ще успеете да спаситепсихическото си здраве, вие ще бъдете много по-добре подготвени при бъдещето търсене на работа и няма да повторите същите грешки, които сте направил сега.

Само вие може да решите дали да напуснете или да останете, но ако сте мислили по този въпрос, то най-вероятно вече сте с единия крак извън офиса. Ако в крайна сметка вземете решението да си тръгнете, трябва да направите следните неща:

Подайте оставка лично

Макар и да се чувствате неудобно и да ви е срам, трябва да поднесете новината на шефа си лице в лице. Това е единственият начин да бъдете приет като професионалист.

„Не се крийте зад имейла“, казва кариерния коуч Ребека Зъкър. „След това питайте как да съобщите новината на останалите членове на екипа. Не казвайте на колегите си, че напускате, преди да говорите с шефа“, добавя тя.

Запазете позитивния тон

Няма нужда да обяснявате защо точно напускате, но трябва да покажете, че това не е просто някаква прищявка или импулсивно решение.

„Покажете на шефа си, че сте мислили дълго по въпроса и че не сте взели решението с лека ръка. Обяснете, че не искате да навредите по никакъв начин на екипа или на компанията и попитайте какво може да направите, за да улесните прехода“, казва Зъкър. Ако шефът ви поиска допълнителни обяснения, просто кажете, че смятате това за най-доброто решение както за самите вас, така и за компанията.

Подайте предизвестие за оставка поне две седмици, преди датата на напускане

Дори и да сте прекарали много кратно време в компанията, двуседмичното предизвестие е добър стандарт, който да следвате, казва Зъкър. Ако обаче можете да си го позволите и шефът ви предпочита да има повече време за намирането на ваш заместник, може да останете три или четири седмици, преди да напуснете. Въпреки това, трябва да бъдете готови за негативна реакция от вашия ръководител. „Компанията може да поиска да напуснете незабавно“, казва Зъкър.

Не пренебрегвайте вашите задължения в периода между подаването на оставка и напускането

След като обявите намерението си да напуснете работа, вие все още трябва да бъдете на 100% фокусирани върху настоящата си работа. „Не се отнасяйте в облаците“, съветва бизнес коуч Ашли Стал. „Полагането на допълнителни усилия през последните две седмици на работно място може да помогне за спасяването на вашата репутация в тази деликатна ситуация“, добавя тя.

……………….

Даниел Борц за Monster.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *