Партньор на Проватон
 Транспортната комисия прие забраната за движение на автомобили в Морската градина

Транспортната комисия прие забраната за движение на автомобили в Морската градина

Сподели в

Постоянната комисия по транспорт към Общинския съвет във Варна прие предложението на кмета на града Иван Портних за промяна на генералния план за организация на движението в града. Тя включва забрана за движение на МПС в Приморски парк и определяне подходящ часови диапазон за обслужване на обекти в Морската градина.

 

Промените се налагат, тъй като в действащия планне е включена алейната мрежа в местност „Салтанат“, в резултат на което там не е определен режим на движение. Наред с това са установени несъответствия на съществуващата организация на движението с изискванията на действащата нормативна уредба. За територията на местността е отчетено също увеличаване на негативното въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда: шум, газове и други вредни емисии над допустимите норми.

 

Предназначението на територията на „Салтанат“, която е продължение на историческото ядро на Морската градина, е „за паркове и градини“, а според Закона за движение по пътищата е забранено преминаването и паркирането на пътни превозни средства в паркове, градини и детски площадки извън обозначените за това места. Общинската наредба за обществения ред на територията на община Варна също забранява движението и паркирането на МПС в паркове и алеи, се посочва в доклада.

 

Предстои да се разработи проект за актуализация на ГПОД за въвеждане на забрана с пътни знаци от група „ B” на кръстовищата на бул. „Княз Борис I ” със сп. „Акациите“ и сп. „Делфинариума“ в посока Златни пясъци.

 

На среща на Комисията по безопасност на движението, която се проведе на 1 юли в сградата на Община Варна се прие становище за актуализация на плана, като се забрани движението на моторни превозни средства в Приморски парк и определяне подходящ часови диапазон за обслужване на обекти в Морската градина. Експертен съвет по устройство на територията от своя страна също е приел становището на комисията.

 

Следва поставянето на забранителните знаци да бъде гласувано на сесия на общинския съвет, която ще се проведе на 1 август от 10:30 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна.. Ако то стане факт, се очаква живеещите в района да изразят своето недоволство. Възможно е те отново да търсят правото си да шофират до домовете си в Морската градина в съда.

 

Повод за повдигнатите дебати е нелепата смърт на малко дете на паркинг до Зоологическата градина.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *